Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Συνεχίζουν να φεύγουν προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα Επιμελητήρια Κιλκίς και Σερρών, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό λόγω της υψηλής φορολόγησης και του κόστους παραγωγής στη χώρα μας, με τη Βόρεια Μακεδονία να έχει ξεκινήσει να προσελκύει τέτοιες ροές και τη Ρουμανία να «διεκδικεί» επίσης τους Έλληνες μικρομεσαίους, λόγω των μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων που προσφέρει από φέτος.
Στο ερώτημα της «Ν» αν συνεχίζεται η φυγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς Βουλγαρία, αν υπάρχει αντίστοιχη ροή προς Σκόπια και πώς πιστεύει ότι θα εξελιχθεί αυτή εν όψει της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι η φυγή προς Βουλγαρία συνεχίζεται, καθώς επίσης και ότι πολλοί Έλληνες κάνουν συνεργασίες με Σκοπιανούς επιχειρηματίες και ιδρύουν εταιρείες, είτε ομόρρυθμες είτε ανώνυμες, για να απολαμβάνουν το φιλικό φορολογικό και γενικότερα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζημλάδη, έχει ξεκινήσει προ διετίας, σταθεροποιήθηκε με το θέμα της ονομασίας και ο ίδιος εκτιμά ότι θα εξομαλυνθεί όταν οι συντελεστές στη γειτονική χώρα πλησιάσουν τους ελληνικούς, μετά την ένταξή της στην Ε.Ε.
Θεωρεί πάντως αναγκαία τη θέσπιση αντικινήτρων, όπως η δημιουργία Ελεύθερης Φορολογικής Ζώνης, που διεκδικεί το Κιλκίς. Όσο για τα καθημερινά ψώνια των Ελλήνων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την προμήθεια καυσίμων, τσιγάρων και γενικά το λιανικό εμπόριο, η κατάσταση, όπως σημειώνει, έχει… ξεφύγει.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, από την πλευρά του θεωρεί δεδομένη τη φυγή επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τα Σκόπια, λόγω της χαμηλής φορολόγησης και λοιπών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν και μάλιστα με τους ίδιους ή και χειρότερους ρυθμούς από ό,τι συμβαίνει με τη Βουλγαρία. Τονίζει, δε, ότι το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι ότι φεύγουν στο εξωτερικό για εργασία οι νέοι που θα μπορούσαν να δουλέψουν στις επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει και ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, και δη στην περιφέρεια, παραμένει εχθρικό.
Συνεργασίες
Ούτε αύξηση ούτε όμως και μείωση της φυγής επιχειρήσεων προς Βουλγαρία δεν βλέπει και ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Καζαντζής. Εκτιμά πάντως ότι λόγω της προσέγγισης των δύο χωρών και της κοινής συμμετοχής σε ενεργειακά και άλλα projects, όπως ο αγωγός IGB, πλέον η τάση θα είναι περισσότερο για συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών και όχι για φυγή στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, κρούει καμπανάκι για ένταση της αντίστοιχης φυγής προς τη Ρουμανία λόγω των νέων και πολύ φιλικών φορολογικών μέτρων που εφαρμόζει από φέτος η συγκεκριμένη χώρα για τις επιχειρήσεις-ξένες επενδύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που ζήτησε η «Ν» από το γραφείο ΟΕΥ της χώρας μας στη Σόφια, οι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Βουλγαρίας επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων είναι πλέον περί τις 15.000, από τις οποίες πραγματικά ενεργές είναι περίπου 500.
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, όπως επισημάνθηκε στη «Ν» από το αντίστοιχο γραφείο ΟΕΥ στα Σκόπια, δεδομένου ότι η χώρα δεν είναι ακόμη μέλος της Ε.Ε. οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αποκτήσει θέση εκεί είναι κατά κανόνα πραγματικές και ενεργές επενδύσεις και η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση ως ξένος επενδυτής, με επενδυτική θέση 473,9 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι θέσης 463,4 εκατ. ευρώ το 2016 και μερίδιο 10,1% επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων.
Όσον αφορά, δε, τις ροές κεφαλαίων, αυτές το 2018, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα των Σκοπίων, ανήλθαν σε 26,12 εκατ. ευρώ, έναντι 27,14 εκατ. ευρώ το 2017. Ανοδικές ήταν το 2018 και οι ελληνικές εξαγωγές, ενώ φέτος στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 840,6 εκατ. ευρώ, από 726,1 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, κάνει λόγο για ύψιστη ανάγκη δημιουργίας Βαλκανικής Ελεύθερης Ζώνης με διαμετακομιστικό κέντρο τη Φλώρινα και σύνδεση της ΒΙΠΕ Φλώρινας με το σιδηροδρομικό δίκτυο -μια υπόθεση 400 μέτρων όλο κι όλο όπως σημειώνει.
Η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Φλώρινας-Μπίτολα, που πρόκειται -όπως έχει εξαγγελθεί- να ξαναλειτουργήσει, πρέπει σύμφωνα με το Επιμελητήριο Φλώρινας να αφορά και τις εμπορευματικές μεταφορές, ώστε να αναβιώσει η επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Η Φλώρινα -μας επισήμανε ο κ. Σαπαλίδης- έχει χάσει τα χρόνια της κρίσης το 37% των επιχειρήσεών της, ειδικότερα στη ΒΙΠΕ έχουν απομείνει ενεργές μόνο οκτώ από τις 29-30 επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός των κατοίκων εξακολουθεί να πραγματοποιεί τις καθημερινές αγορές του στην Μπίτολα, όπου λ.χ. η βενζίνη κοστίζει μόνο ένα ευρώ. Στο τελωνείο πλέον, όπως σημειώνει ο κ. Σαπαλίδης, γίνονται κανονικά έλεγχοι για την αποτροπή εισαγωγής τροφίμων, ωστόσο παραμένει σε ισχύ νόμος που είχε ψηφιστεί το 2008 και επιτρέπει στους κατοίκους που μένουν πάνω από 30 χλμ. μακριά από τα σύνορα να πραγματοποιούν αγορές 300 ευρώ έκαστος στη γειτονική χώρα και όσοι μένουν κάτω από 30 χλμ. να πραγματοποιούν αγορές 180 ευρώ έκαστος.
Αύξηση επισκέψεων
Εκείνο που έχει αλλάξει πάντως σαφώς υπέρ της τοπικής αγοράς μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας, είναι η αύξηση των επισκέψεων σε καθημερινή βάση πολιτών από τη γειτονική χώρα στη Φλώρινα για φαγητό, καφέ, ποτό κ.ο.κ. στις τοπικές ταβέρνες και καφετέριες της Φλώρινας. Ο ίδιος εκτιμά ότι με την υλοποίηση των δύο σχεδίων για δημιουργία «Open Malls» στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, που έλαβαν «πράσινο φως» προ ολίγων ημερών από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μπορεί να υπάρξει σημαντική προσέλκυση επισκεπτών από τη γειτονική χώρα.
Στο μεταξύ, το 2018 το Επιμελητήριο Φλώρινας κατέγραψε 78 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 120 διαγραφές, ενώ φέτος από την αρχή του έτους μέχρι τώρα αριθμεί 33 εγγραφές και 28 διαγραφές.
Αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο φέτος στο Επιμελητήριο Σερρών έχουν καταγραφεί 91 εγγραφές και 35 λουκέτα επιχειρήσεων, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2018 υπήρχαν 98 νέες εγγραφές και 75 λουκέτα. Στο Επιμελητήριο Κιλκίς στο πρώτο τετράμηνο του 2019 υπάρχουν 49 εγγραφές και 22 διαγραφές επιχειρήσεων, έναντι 59 εγγραφών και 28 διαγραφών στο πρώτο τετράμηνο του 2018.