Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Αύξηση εσόδων 12%, στα 363 εκατ. ευρώ, αλλά ζημιές 6 εκατ. (έναντι κερδών 1 εκατ. πέρσι) ως τελικό αποτέλεσμα είχε ο όμιλος Τιτάν το α’ τρίμηνο 2019. Σύμφωνα με τη διοίκησή του, τα αποτελέσματά του επιβαρύνθηκαν από αυξημένες αποσβέσεις και αρνητικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου για το 2019 είναι θετικές. Η προοπτική αύξησης της ζήτησης είναι ορατή στις ΗΠΑ, στη ΝΑ Ευρώπη, στη Βραζιλία και έστω και με κάποια χρονική υστέρηση και στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, οι συνθήκες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν δύσκολες σε Αίγυπτο και Τουρκία.
Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, οι τάσεις είναι θετικές για τον κλάδο κατασκευών. Η Αμερικανική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) εκτιμά ότι η κατανάλωση τσιμέντου θα αυξηθεί 2,3% το 2019 και περίπου 1,6% ετησίως το διάστημα 2019-2023. Ο Τιτάνας είναι ευνοϊκά τοποθετημένος για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της αγοράς.
Στην Ελλάδα, παρά την περαιτέρω καθυστέρηση στην εκκίνηση νέων μεγάλων έργων, διατηρούνται οι προσδοκίες για επαναδραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευών μεσοπρόθεσμα. Εκτιμάται ότι η ζήτηση που συνδέεται με τον τουρισμό θα συνεχίσει να επιδρά θετικά. Στον αντίποδα, οι ιδιωτικές κατασκευές κατοικιών θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το 2019. Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη επιδρά θετικά στις κατασκευές. Στην Αίγυπτο, εκτιμάται ότι η ζήτηση για το 2019 θα κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2018. Παρά τις πρωτοβουλίες μείωσης κόστους, εκτιμάται ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν να συμπιέζονται βραχυπρόθεσμα, στον βαθμό που δεν βελτιωθεί το επίπεδο τιμών.
Στην Τουρκία, εκτιμάται ότι η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, σε συνδυασμό με την πίεση στο τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσουν να οδηγούν βραχυπρόθεσμα σε σημαντική μείωση της ζήτησης δομικών υλικών. Μακροπρόθεσμα όμως η αγορά παραμένει ελκυστική. Στη Βραζιλία, η πολιτική σταθερότητα αυξάνει τις προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης στην αγορά τσιμέντου.
Ακόμη, αναφορικά με τα αποτελέσματα τριμήνου, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 44 εκατ. (αύξηση 2%).
Η διοίκηση της Τιτάν σημειώνει ότι το α’ τρίμηνο 2019 επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και οι διακυμάνσεις που καταγράφονται σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο δεν είναι κατ’ ανάγκη αντιπροσωπευτικές για το σύνολο του έτους.
Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του α’ τριμήνου διαμορφώθηκε σε 889 εκατ. και ήταν 117 εκατ. υψηλότερος σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Τα 59 εκατ. της αύξησης προκύπτουν από την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς – ΔΠΧΑ16 το 2019. Οι επενδυτικές δαπάνες το α’ τρίμηνο 2019 ανήλθαν σε 23,1 εκατ. έναντι 19,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και αφορούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος επενδύσεις στις δραστηριότητες των ΗΠΑ.