Skip to main content

Deloitte: Δίνη αβεβαιότητας για 8 στους 10 CFOs

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις φαίνεται να είναι για τους οικονομικούς διευθυντές στην Ελλάδα το περιβάλλον αβεβαιότητας, αφού δεν τολμούν να αναλάβουν ρίσκο, καθώς αμφισβητούνται οι καλές οικονομικές προοπτικές των εταιρειών τους – περισσότερο απ’ ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα CFO της Deloitte, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.580 Chief Financial Officers (CFOs) από 19 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), οι Έλληνες CFOs είναι πιο απαισιόδοξοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Ειδικότερα, στο ερώτημα «Πώς θα χαρακτηρίζατε τα επίπεδα της οικονομικής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις», 82% των ερωτηθέντων από την ελληνική αγορά απάντησε «εξαιρετικά υψηλά». Μάλιστα μαζί με τους Γερμανούς (85%), τους Βρετανούς (85%) και τους Ιρλανδούς (79%) είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τους Νορβηγούς (19%) και τους Φινλανδούς (25%) που θεωρούν ότι η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αναφορικά με το αν η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη ώστε να πάρει μια εταιρεία επιχειρηματικά ρίσκα, 82% των CFOs από την Ελλάδα απάντησε αρνητικά. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση μετά από αυτή των Τούρκων CFOs (89%) ενώ ακολουθούν οι Πορτογάλοι (80%). Επίσης, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των οικονομικών διευθυντικών στελεχών στην Ελλάδα εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον, το 61% προβλέπει αύξηση εσόδων για τις εταιρείες του μέσα στους επόμενους 12 μήνες έναντι 21% που βλέπει μείωση.