Skip to main content

Κεφαλαιαγορά: Ερχονται κυρώσεις για short selling

Νέος κύκλος προστίμων για παραβάσεις του κανονισμού περί short selling αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει ολοκληρώσει την εξέταση ενός αξιοσημείωτου αριθμού ύποπτων συναλλαγών.

Περισσότερες από 150 είναι συνολικά οι υπό εξέταση συναλλαγές, οι οποίες είναι ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ολες οι συναλλαγές αφορούν σε ανοικτές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί των τίτλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο διάστημα πέριξ της εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου αυτών. Οι επενδυτές είτε δεν διέθεταν τους τίτλους εξαρχής είτε δεν τους απέκτησαν στη συνέχεια.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέρχονται τόσο από εγχώρια μέλη όσο και από remote members, ενώ υπό έλεγχο βρίσκονται όχι μόνο οι περιπτώσεις naked short selling, αλλά και σειρά άλλων παράνομων πρακτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικός αριθμός παραβατικών πρακτικών αφορά σε έναν συγκεκριμένο τίτλο και προέρχονται από συγκεκριμένο ξένο θεσμικό επενδυτή.

Παρατηρώντας κανείς τους μέσους ημερήσιους όγκους των τραπεζών από την ημέρα ανακοίνωσης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως την ημέρα εισαγωγής των νέων τίτλων, σε κάποιες περιπτώσεις τα διακινηθέντα τεμάχια υπερπολλαπλασιάζονται και εκτινάσσονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, προκαλώντας σε κάθε περίπτωση αρχικά υποψίες για κερδοσκοπικά φαινόμενα.

Η τρίτη φορά

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Ε.Κ. ανακοινώνει κυρώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 με χαμηλά -σε σχέση με ό,τι είχε προαναγγείλει η Επιτροπή- πρόστιμα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 475.000 ευρώ, από τα οποία τα 400.000 αφορούσαν μία μόνο περίπτωση, την Carmignac Gestion για ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας «χωρίς να καλύψει την υποχρέωση παράδοσης των ανοιχτά πωλούμενων μετοχών στο σύστημα εκκαθάρισης (failed trade), κατά παράβαση του άρθρου 12 του Κανονισμού 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης».