Skip to main content

Στα 40 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η επένδυση της Wonderplant

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Στη καλλιέργεια φουντουκιού μπαίνει η Wonderplant, με τις πληροφορίες να θέλουν την πρώτη φύτευση τον φετινό Οκτώβριο, ενώ εντός τους έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επέκταση της έκτασης που αφορά στην υδροπονική καλλιέργεια τομάτας, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του υλοποιημένου επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας στα 40 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η είσοδος στην καλλιέργεια φουντουκιού αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει φέτος το φθινόπωρο στην περιοχή της Δράμας σε έκταση 100 στρεμμάτων,  όπου θα φυτευτούν τα πρώτα δέντρα. 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η καλλιέργεια φουντουκιού δεν φέρεται να είναι η μόνη που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο της Wonderplant και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η δραστηριοποίηση και σε άλλου είδους παραγωγή στην ευρύτερη κατηγορία των ξηρών καρπών. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι μολονότι οι ξηροί καρποί έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή, το 70-75% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Κίνα. 

Ειδικά στην παραγωγή φουντουκιού η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελλειμματική. 

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει σε επέκταση των δραστηριοτήτων στο κομμάτι των υπαίθριων καλλιεργειών, στην κατεύθυνση ανάπτυξης συνεργειών. 

Για παράδειγμα, μέρος της παραγωγής φουντουκιού δύναται να διατεθεί στην Chipita (σ.σ. ελέγχει το 14% της Wonderplant) η οποία αξιοποιεί μεγάλες ποσότητες μεταποιημένου καρπού και ενδεχομένως σε άλλες εγχώριες ή μη βιομηχανίες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επέκταση των εγκαταστάσεων της Wonderplant σε ακόμα 40 στρέμματα, επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι με την προσμέτρηση της επέκτασης, συνολικά η καλλιεργήσιμη έκταση που αφορά στην υδροπονική ντομάτα ανέρχεται στα 160 στρέμματα. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική επένδυση στη Δράμα άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ μετά και την επέκταση και τα κεφάλαια που κατευθύνονται σε πάγια περιουσιακά στοιχεία προσεγγίζει πλέον τα 40 εκατ. ευρώ. 

Ως προς το «μεγάλο» project που αφορά τη δημιουργία τριών με πέντε μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει ενεργό, χωρίς ωστόσο να έχουν «κλειδώσει» συμφωνίες.

Αναφορικά με την πορεία των μεγεθών κατά την περσινή χρήση, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για βελτιωμένη εικόνα σε επίπεδο εσόδων και κυρίως σε κερδοφορία. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η εταιρεία κατέγραψε μείωση 6,95% στα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 16,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο επέτυχε περιορισμό λειτουργικών εξόδων κατά 6% και βελτίωση στα κέρδη προ φόρων κατά 3,3% στα 2,8 εκατ. ευρώ, στα EBITDA κατά 2,2% στα 5,2 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 20 Μαρτίου το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κατά το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά 1,30 ευρώ, στην κατεύθυνση της καταβολής επιστροφής του ποσού της μείωσης σε μετρητά στους μετόχους.