Skip to main content

Άνοιξε ο δρόμος ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Ακόμη και μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., καθώς πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να ξεκινήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο δρόμος για την έναρξη του διαγωνισμού άνοιξε χθες, έπειτα από τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας βασικών μετόχων ανάμεσα στο Δημόσιο και την Paneuropean του ομίλου Λάτση, για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Πώληση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος του Ταμείου αλλά και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων πλευρών είναι να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ. για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο θα προέλθει κατά 20% από τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο και κατά 30,1% από την Paneuropean. Κάτι που σημαίνει πως με δεδομένο πως οι δύο υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι κατέχουν σήμερα το 35,5% και το 45,5% των Ελληνικών Πετρελαίων αντίστοιχα, το ανώτερο ποσοστό μετοχών που θα διατηρήσουν θα είναι 15,5% και 15,4%. Επίσης, όπως είναι φυσικό, θα απωλέσουν και το μάνατζμεντ, το οποίο θα περάσει στον στρατηγικό επενδυτή που, μέσω του διαγωνισμού, θα αποκτήσει το πλειοψηφικό «πακέτο» στον όμιλο. 

Το τίμημα
Όσον αφορά το πιθανό τίμημα που θα προκύψει από τη διαδικασία, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα κυμανθεί τουλάχιστον σε παρόμοια επίπεδα με το ποσό παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. Εξάλλου, ακόμη κι αν ληφθεί ως βάση αναφοράς η κεφαλαιοποίηση του ομίλου, η οποία με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής του άγγιζε περίπου τα 2,37 δισ. ευρώ, το 50,1% «μεταφράζεται» σε ένα ποσό άνω του 1,18 δισ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται και η εκχώρηση του μάνατζμεντ, την οποία θα συνυπολογίσουν στην προσφορά τους οι υποψήφιοι επενδυτές. 

Από την άλλη πλευρά, το ιδιαίτερο «προφίλ» των ΕΛ.ΠΕ. διαμορφώνει τις προοπτικές ώστε το ποσό εξαγοράς ενδεχομένως να κινηθεί σε ακόμη μεγαλύτερο ύψος. Σε αυτό συνηγορούν, εξάλλου, όχι μόνο η εξαιρετικά ισχυρή περιουσιακή και παραγωγική βάση του ομίλου, ή τα απανωτά ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και η προοπτική που ανοίγει η ευρεία εμπλοκή του στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε υποψήφια κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο. 

Οι «μνηστήρες»
Σε κάθε περίπτωση, το εκχωρούμενο ποσοστό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων οι υποψήφιοι διεκδικητές μπορούν να προέλθουν μόνον από έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό κολοσσών, παγκόσμιας εμβέλειας. 
Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, αναμένεται έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με δεδομένο το εύρος των δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ. τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή ενεργειακή αγορά. Όπως έχει γίνει σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει «τρέξει» το Ταμείο, ο «πήχης» του εύλογου τιμήματος θα προκύψει από τους δύο ανεξάρτητους αποτιμητές που θα προσλάβει γι’ αυτό τον λόγο το ΤΑΙΠΕΔ, και οι αποτιμήσεις τους θα ανοιχτούν λίγο πριν από την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των διεκδικητών, στο πέρας της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Επίσης, μόλις «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός, οι δύο σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση, δηλαδή η Goldman Sachs και η NBG Securities, θα ξεκινήσουν τις βολιδοσκοπήσεις υποψήφιων «μνηστήρων».