Skip to main content

20 boutique hotels αλλάζουν τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Έντονη κινητικότητα και νέες ξενοδοχειακές μονάδες φέρνουν στη Θεσσαλονίκη οι αυξημένες τουριστικές ροές και κυρίως η προσδοκία για την καθιέρωση της πόλης στον διεθνή τουριστικό χάρτη ως αναγνωρίσιμου city break προορισμού. Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, καταλυτικό ρόλο στο αυξημένο αυτό ενδιαφέρον παίζει η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή του που έχει ανακοινώσει η Fraport, με σημαντικότερη όλων τη δημιουργία δεύτερου τερματικού σταθμού, που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2020.

Με αυτόν τον γνώμονα, άλλωστε, ο όμιλος Marriott γνωστοποίησε πρόσφατα ότι επιδιώκει την ένταξη ενός ή και δύο ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη υπό την ομπρέλα του. Ωστόσο, τα περισσότερα projects -που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε αναμένεται να δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα- αφορούν τη δημιουργία boutique hotels, συνήθως σε διατηρητέα κτήρια του κέντρου της πόλης, αποτελώντας έτσι μια νέα δυναμική τάση στον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης. 

Εκτιμάται ότι περίπου 20 τέτοια μικρά, μπουτίκ ξενοδοχεία είτε θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες είτε θα δρομολογηθούν με τις συμφωνίες επί των μισθωμάτων, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και προς τη δυτική πλευρά του, όπου η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, σε συνδυασμό με την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος περί το 2020, δημιουργεί επίσης πρόσφορο έδαφος. 

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης Σωκράτης Κίρτσιος, οι μικρές αυτές ξενοδοχειακές μονάδες φροντίζουν να έχουν χώρους με μοντέρνα αισθητική και διάφορα facilities, όπως π.χ. πρωινό με βιολογικά προϊόντα, θέλοντας έτσι να προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία στον επισκέπτη. «Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προδιαγραφές του city break προορισμού, με βασικά όπλα τη μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά και την πλούσια ιστορία της, τη γαστρονομία, την ψυχαγωγία και το shopping. Η πλατφόρμα Airbnb, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, έφερε ένα νέο τουριστικό προϊόν στην πόλη, μία νέα αντίληψη, πάνω στην οποία “χτίζουν” οι ξενοδόχοι, προσφέροντας με τα boutique hotels ένα σαφώς πιο αναβαθμισμένο προϊόν, με διαφοροποιημένες, ποιοτικές και κυρίως customised υπηρεσίες» προσθέτει ο ίδιος.

Τα νέα ξενοδοχεία
Η αλυσίδα HotelBrain κάνει την είσοδό της στη Θεσσαλονίκη με νέο boutique ξενοδοχείο δυναμικότητας 42 δωματίων, που θα λειτουργήσει από τις αρχές Ιουνίου στην οδό Αντιγονιδών, σε παλιό κτήριο που έχει αποκατασταθεί. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία του Bahar Boutique Hotel, με 16 δωμάτια σε τέσσερις ορόφους, στο χαρακτηριστικό μπλε διατηρητέο κτήριο στην Εδέσσης, δίπλα στο Μπενσουσάν Χαν, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα.

Στην οδό Ιωάννου Δέλλιου, η Γενική Κατασκευαστική και η SE Design ετοιμάζουν το Dorm Urban Suites Thessaloniki, που θα λειτουργεί ως αυτοεξυπηρετούμενος χώρος διαμονής με πλήρως επιπλωμένα δωμάτια και εξοπλισμένες κουζίνες, που θα διατίθενται τόσο για βραχυπρόθεσμες (τύπου AirBnB) όσο και για μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Ακόμα ένας χώρος τύπου boutique hotel θα ανοίξει μέσα στην άνοιξη στα Άνω Λαδάδικα από τον επιχειρηματία Μάριο Ίννο και τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή Γιάννη Αμανατίδη. Το Mood Luxury Rooms, ύψους επένδυσης 350 χιλ. ευρώ, βρίσκεται σε τριώροφο κτήριο της Κατούνη και συνολικά διαθέτει 15 δίκλινα δωμάτια και τρεις σουίτες, ενώ στο υπόγειο θα διαμορφωθούν χώροι spa και γυμναστηρίου.

Τον Απρίλιο του 2019 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και το Βlue Bottle Suite, στη συμβολή των οδών Δραγούμη και Φιλίππου, με 20 δωμάτια, ύψους επένδυσης σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από εταιρεία συμφερόντων Σωκράτη Κίρτσιου, σε συνέχεια του Blue Bottle Boutique Hotel, που λειτουργεί ήδη στη Συγγρού. Σε πολυτελές boutique hotel, με συνολική επένδυση που θα φθάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται να μετατραπεί, ως γνωστόν -αφού πρώτα «ανεβεί» κατά τέσσερις ορόφους- και το διατηρητέο κτήριο στην παλιά παραλία που στέγαζε το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» και το οποίο πέρασε στην κοινοπραξία της Grivalia Hospitality S.A. και της Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε. της οικογένειας Τορνιβούκα.

Μία νέα σημαντική «άφιξη», μεγαλύτερης εμβέλειας, που ενισχύει το δυναμικό των πεντάστερων ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, είναι το Olympion City Hotel που κατασκευάζεται από την ΕΚΑΤΕΡ στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη, πάντα στο κέντρο της πόλης. Το οκταώροφο ξενοδοχείο, με 27 δωμάτια και 57 κλίνες, που αποτελεί εγχείρημα της Ολύμπιον Α.Ε. Οικοδομικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, συμφερόντων της οικογένειας Αντωνίου Δούδου, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2019.