Skip to main content

Τρ. Πειραιώς: Oριακή η μείωση του ΑΕΠ το 2016

Από την έντυπη έκδοση

Οριακή μείωση του ΑΕΠ κατά -0,2% προβλέπει για το 2016 το τμήμα οικονομικών αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς, αξιολογώντας τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία.

Οπως εξηγεί, στις 29 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου και η αναθεώρηση των προηγούμενων τριμήνων. Το δ’ τρίμηνο το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση (αρχική εκτιμ.: -0,6%) και μειώθηκε κατά -0,8% σε ετήσια βάση (αρχική εκτιμ.: -1,9%).

Υστερα από μια περίοδο 6 τριμήνων από την αρχή του 2014 έχουμε για δύο συνεχή τρίμηνα μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής το δ’ τρίμηνο του έτους συνδέεται κυρίως με την αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 20,4% σε τριμηνιαία βάση.

Το αποτέλεσμα αυτό σχετίζεται με τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και με την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων, τα οποία σύμφωνα με την ESA 2010 υπολογίζονται στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, σημειώνει. Εξάλλου, με βάση τα εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία, το 2015 η ελληνική οικονομία παρουσίασε οριακή ύφεση -0,3%, ενώ προσθέτει πως η εκτίμηση για θετικό τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής το δ’ τρίμηνο (+0,1%) περιορίζει το carry over effect για το 2016 σε μόλις -0,4%, έναντι αρχικής πρόβλεψης -1,1%, δημιουργώντας ένα θετικό αποτέλεσμα. «Από την αρνητική, όμως, πλευρά εκτιμάμε ότι καθώς η εκτίμηση του δ’ τριμ. στηρίζεται σε one-off παράγοντες (δαπάνες ΠΔΕ, εξοπλιστικά), το ΑΕΠ θα επιστρέψει σε αρνητικό τριμηνιαίο ρυθμό στις αρχές του 2016, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μας οδηγεί σε προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων του β’ εξαμήνου» σημειώνει το τμήμα αναλύσεων της Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, για το 2016 προβλέπει οριακή μείωση του ΑΕΠ κατά -0,2%. Σύμφωνα με τις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ από την πλευρά της δαπάνης, το 2015 θετική ήταν η συμβολή της εγχώριας ζήτησης -λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου- και του εξωτερικού εμπορίου, καθώς η πτώση των εισαγωγών υπερέβη την αντίστοιχη μείωση των εξαγωγών. Αντίθετα, αρνητική συμβολή στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ είχε η μεταβολή των αποθεμάτων.

Το δ’ τρίμηνο το ονομαστικό ΑΕΠ περιορίστηκε κατά -0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια και συνολικά το 2015 μειώθηκε κατά -0,9% (2014: -1,6%).

Ταυτόχρονα τονίζει πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο μειώθηκε ύστερα από ανοδική περίοδο 5 μηνών, ενώ αναφορικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σημειώνει πως το 2015 σχεδόν ισοσκελίστηκε το ισοζύγιο (-7,5 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω του μικρότερου ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο διευρύνθηκε λόγω των αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Kύκλος εργασιών

Εκδοτικές δραστηριότητες, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, παροχή συμβουλών διαχείρισης, έρευνες αγοράς και δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης συγκαταλέγονται στους τομείς των υπηρεσιών που παρουσίασαν μείωση κύκλου εργασιών κατά το 4ο τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Αντίθετα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε σημαντική άνοδο σε τομείς όπως οι υπηρεσίες δραστηριοτήτων σχετικών με την απασχόληση ή η παροχή προστασίας και διενέργειας έρευνας. Αναλυτικά, οι μεταβολές που καταγράφηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 έχουν ως εξής:

* υπηρεσίες ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων: +6,9%

* υπηρεσίες εκδοτικών δραστηριοτήτων: -4%

* υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών: -3,2%

* υπηρεσίες πληροφορικής: +6,0%

* υπηρεσίες δραστηριοτήτων επεξεργασίας δεδομένων και δραστηριοτήτων παροχής πληροφόρησης: +10,2%

* υπηρεσίες νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων: +4,2%

* υπηρεσίες δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών διαχείρισης: -18,8%

* υπηρεσίες δραστηριοτήτων αρχιτεκτόνων και μηχανικών και συναφών δραστηριοτήτων παροχής τεχνικών συμβουλών: +19,2%

* υπηρεσίες διαφήμισης, έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων κοινής γνώμης: -6,9%

* υπηρεσίες άλλων επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων: +29,1%

* υπηρεσίες δραστηριοτήτων σχετικών με την απασχόληση: +26,6%

* υπηρεσίες δραστηριοτήτων σχετικών με την παροχή προστασίας και τη διενέργεια έρευνας: +14,2%.