Skip to main content

Χρ. Μεγάλου: Μέρισμα και πρόνοιες για την Τράπεζα Πειραιώς

Ο Χρ. Μεγάλου σημείωσε πως όσο η τράπεζα ακολουθεί πιστά το business plan της, τόσο πιο εύκολα αποδεκτό θα είναι από τον επόπτη η διανομή μερίσματος και τα επόμενα χρόνια

Πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει μέρισμα, το οποίο θα ανέλθει στο 10% της κερδοφορίας της για το 2023.

Αυτό δήλωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, CEO του Ομίλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της τράπεζας σε διεθνείς αναλυτές.

Ο ίδιος σημείωσε πως όσο η τράπεζα ακολουθεί πιστά το business plan της, τόσο πιο εύκολα αποδεκτό θα είναι από τον επόπτη η διανομή μερίσματος και τα επόμενα χρόνια, δεδομένου μάλιστα πως η κερδοφορία διαμορφώνει καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων αντισταθμίζοντας σταδιακά το DTC.

H διοίκηση της τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της στους επενδυτές, σημείωσε πως το 2024 και ενόψει πτώσης των επιτοκίων η τράπεζα επιβαρύνεται ένα κόστος hedging περίπου 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην έχει πρόβλημα στα έσοδα από τόκους τα έτη 2025 και 2026 λόγω μειωμένου spread.

Προβλέψεις για τα εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου

Για τον Μάρτιο του 2024 o κεφαλαιακός δείκτης της τράπεζας CET1 ενσωματώνει 70 εκατ. ευρώ σωρευτική μείωση ώστε να καλυφθούν NPEs καθαρής λογιστικής αξίας 0,7 δισ. ευρώ που αφορούν δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Μέσα στην τριετία εκτιμάται πως ο δείκτης αυτός θα ενσωματώσει 200 εκατ. ευρώ μείωση κεφαλαίων.

Όπως δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας, τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν στο 3,5% και πρώτο μέλημα αποτελεί να μην ξαναγίνουν κόκκινα δάνεια, τα θεραπευμένα δάνεια από την αύξηση των επιτοκίων.

Ας σημειωθεί πως η τράπεζα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων από κόκκινα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων αναμένεται να πουλάει για τα επόμενα τρία χρόνια ακίνητα ύψους 150 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν το α τρίμηνο του έτους 233 εκατ. ευρώ και τα ομαλοποιημένα στα 279 εκατ. ευρώ.