Skip to main content

Καραβίας: Ο άνθρωπος που οδήγησε την Eurobank στα 7 δισ. ευρώ

Επί προσωπικού: Βρίσκεται στο «τιμόνι» της Eurobank από το 2015.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για έναν από τους πλέον σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στο ευρύτερο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας. Άλλωστε, ο ίδιος εδώ και τουλάχιστον εννέα χρόνια διοικεί τη μεγαλύτερη, με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, τράπεζα της χώρας.

Ο λόγος για τον Φωκίωνα Καραβία, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Eurobank από το αρκετά μακρινό 2015 (πρωτο-εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας το 1997). Η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, μαζί με τον βασικό μέτοχο Πρεμ Γουάτσα (ελέγχει μέσω της Fairfax το 33%) είχαν επιλέξει τον μέχρι πρότινος Γενικό Διευθυντή ως τον κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος θα οδηγήσει την τράπεζα στην έξοδο από την κρίση. Και τελικά δικαιώθηκαν στον υπερθετικό βαθμό.

Με αξία 7 δισ. ευρώ

Αυτήν την στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της Eurobank υπολογίζεται σε σχεδόν 7 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη 2η πολυτιμότερη εισηγμένη του Χρηματιστηρίου (πίσω μόνο από την Coca – Cola) και έχοντας ένα μικρό «κεφάλι» στην άτυπη κούρσα ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ένα από τα μεγάλα ορόσημα του κ. Καραβία, ομολογουμένως, συνίσταται στην οριστική έξοδο του ελληνικού δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από την επαναγορά του 1,4%. Επρόκειτο, μάλιστα για την πρώτη τράπεζα, η οποία είδε το ΤΧΣ να αποχωρεί πλήρως, ολοκληρώνοντας έναν μακρύ και δυσάρεστο κύκλο, ο οποίος άνοιξε με την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Πλέον, ο κ. Καραβίας διοικεί ένα υγιές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο το 2023 πέτυχε καθαρή κερδοφορία 1,14 δισ. ευρώ, έσοδα από τόκους 2,17 δισ. ευρώ και οργανικά λειτουργικά κέρδη 1,47 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά, ενόσω ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) περιορίστηκε μόλις στο 3,5% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) ξεπέρασε το 20%.

Το άνοιγμα στο εξωτερικό

Επόμενος στόχος για τον πολύπειρο CEO, πλέον, είναι η επέκταση της τράπεζας και εκτός Ελλάδος, με την εξαγορά και την απορρόφηση της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας να συνιστά ζήτημα χρόνου. Οι εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές αναμένεται να δοθούν εντός του β’ τριμήνου, με το deal να οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο κ. Καραβίας, του οποίου η θητεία εκτός απροόπτου θα ανανεωθεί για ακόμη μία φορά, δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία για αξιοποίηση πιθανών επενδυτικών ευκαιριών και σε άλλες χώρες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το διεθνές αποτύπωμα της Eurobank.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)