Skip to main content

Τι πιστεύουν οι εργοδότες για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας;

Κατά πόσο είναι πρόθυμοι να τους προσλαβουν

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ομολογούν ότι έχουν ορισμένες προκαταλήψεις έναντι της πρόσληψης ηλικιωμένων, εργαζόμενων γεγονός που υποδηλώνει την επικράτηση του ηλικιακού ρατσισμού στους χώρους εργασίας.

Σε μια νέα έρευνα της Resume Builder, το  34% των 343 διευθυντών προσλήψεων δήλωσε ότι προβληματίζεται  σχετικά με την πρόσληψη υποψηφίων άνω των 60 ετών.

Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται και τις ιατρικές εξελίξεις να εξασφαλίζουν μια καλή ζωή-τουλάχιστον για κάποιους- η μεγαλύτερη διάρκεια  του εργασιακού βίου, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί μια επαρκής συνταξιοδότηση.

Αλλά οι εργαζόμενοι είναι μόνο η μία πλευρά της αγοράς. Η άλλη πλευρά είναι οι εργοδότες. Είναι πρόθυμοι να προσλάβουν εξηντάρηδες; Είναι οι σημερινοί ηλικιωμένοι εργαζόμενοι καλοί για τις επιχειρήσεις;

Τα συμπεράσματα μελετών που δημοσιεύθηκαν στο MarketWatch, δείχνουν ότι «υπάρχει περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ερευνητές μελέτησαν συνδυαστικά δεδομένα που τους επέτρεψαν να παρακολουθήσουν τις επιχειρήσεις διαχρονικά και να εκτιμήσουν την επίδραση της αντικατάστασης νεότερων εργαζομένων με παλαιότερους στην παραγωγικότητα (έσοδα/εργαζόμενους) και στην κερδοφορία (έσοδα/μισθοδοσία).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, όσον αφορά την παραγωγικότητα, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας δεν φαίνεται να είναι λιγότερο παραγωγικοί. Όσον αφορά την κερδοφορία, οι εκτιμήσεις δείχνουν γενικά ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με χαμηλότερα κέρδη, κάτι που ωστόσο δεν φάνηκε να ισχύει για τις επιχειρήσεις μεταποίησης που απασχολούν πιο μεγάλο ηλικιακά εργατικό δυναμικό.

 «Συμφωνία» εργοδοτών με τα συμπεράσματα

Το 2019 – πριν από την πανδημία –  μια τηλεφωνική έρευνα σε εργοδότες, έδειξε ότι οι απόψεις τους συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τα στοιχεία των παραπάνω μελετών. 

Η πλειονότητα δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι εξίσου παραγωγικοί με τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους θεωρεί πιο παραγωγικούς.

Από την πλευρά του κόστους, η πλειοψηφία των εργοδοτών θεωρεί τους ηλικιωμένους εργαζόμενους εξίσου δαπανηρούς, αν και μια σημαντική μειοψηφία τους θεωρεί πιο δαπανηρούς από τους νεότερους

Θα αντέξει η ζήτηση για εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας αύριο;

Η αρχική απάντηση σε αυτό αρχικά είναι αποθαρρυντική. Ένα υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων εργαζομένων σε ένα επάγγελμα σήμερα θα βρεθεί αντιμέτωπο με λιγότερες θέσεις εργασίας στο ίδιο επάγγελμα, το 2030.

Σε μία ελαφρώς διαφοροποιημένη προσέγγιση του ερωτήματος, αν δηλαδή θα είναι σε θέση οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι να κάνουν τις δουλειές που θα έχουν ζήτηση το 2030, ακόμη και αν δεν τις κάνουν τώρα, το εύρημα είναι κάπως ενθαρρυντικό: οι θέσεις εργασίας που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να εξαφανίζονται, ακόμη και αν αυτές που κάνουν σήμερα φαίνεται να γίνονται λιγότερο συχνές.

 Πού στηρίζεται η μεροληψία

Η μεροληψία των διευθυντών πρόσληψης κατά των ηλικιωμένων εργαζομένων δεν είναι κάτι νέο. Στην έρευνα της  Resume Builder, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανησυχούσαν ότι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία εργαζόμενος θα μπορούσε σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Σχεδόν τα δύο τρίτα ανησυχούσαν ότι οι μεγαλύτεροι υποψήφιοι θα αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και σχεδόν οι μισοί διευθυντές προσλήψεων είπαν ότι ανησυχούν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι δεν θα είχαν επαρκή εμπειρία με την τεχνολογία.

Εξάλλου, με την εμφάνιση να παίζει σημαντικό ρόλο, τέσσερις στους 10 διευθυντές προσλήψεων είπαν ότι εάν ένας υποψήφιος έχει «ηλικιωμένη» όψη, διάκεινται λιγότερο θετικά στην πρόσληψή του. Μάλιστα δεν παρέλειψαν να συστήσουν στους υποψηφίους άνω των 60 να κάνουν προσπάθειες  να δείχνουν νεότεροι στις συνεντεύξεις.

naftemporiki.gr