Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πλησιάζει στα 9 δισ. ευρώ η αξία των κατασκευαστικών

Με σημαντικές αποδόσεις οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου.

Με σημαντικές αποδόσεις συνεχίζουν στο β’ τρίμηνο του 2024 οι μετοχές των 6+1 κατασκευαστικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου, οι οποίες εξακολουθούν να αξιοποιούν τον θετικό βηματισμό του κλάδου και τον… οργασμό έργων σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συνδυαστική αξία άνω των 8,7 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κεφαλαιοποιήσεις των έξι αμιγώς κατασκευαστικών εταιρειών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Intrakat, AVAX, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ) η συνολική χρηματιστηριακή αξία του κλάδου υπερβαίνει τα 3,8 δισ. ευρώ.

Όμως, στον επίμαχο τομέα μπορούμε να εντάξουμε και τον Όμιλο Mytilineos, ο οποίος αν και δεν είναι αμιγώς κατασκευαστικός, διαθέτει ισχυρότατο αποτύπωμα στον κλάδο μέσω της ΜΕΤΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η χρηματιστηριακή αξία των 6+1 κατασκευαστικών εισηγμένων εκτινάσσεται στα 8,7 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos υπολογίζεται στα 4,9 δισ. ευρώ (υπερβαίνει δηλαδή την αθροιστική αξία όλων των υπόλοιπων μαζί).

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει «σαρώσει» τους διαγωνισμούς παραχώρησης του δημοσίου (Αττική Οδός, ΒΟΑΚ κ.α.), βλέπει την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Η μετοχή «γράφει» κέρδη σχεδόν 30% φέτος, ευρισκόμενη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο δείκτης κερδοφορίας P/E βρίσκεται στο άκρως ελκυστικό 8,6x.

Από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ, παρά την πώληση του κατασκευαστικού (ΑΚΤΩΡ) και ενεργειακού (Άνεμος) βραχίονα, εξακολουθεί να παίζει… μπάλα στο Χρηματιστήριο (+3% στο 2024, +28% στο 12μηνο), με αξία άνω των 900 εκατ. ευρώ. Εάν και απέχει περίπου 8,5% από τα υψηλά έτους (2,8 ευρώ), η επενδυτική κοινότητα αναμένει τα οικονομικά μεγέθη του 2023, τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική αλλά και το ύψος του μερίσματος, προκειμένου να επαναξιολογήσει τις προοπτικές της εισηγμένης. Τα σημερινά 2,6 ευρώ, πάντως, αντιστοιχούν σε δείκτη P/E 17,7x.

Από εκεί και πέρα, η Intrakat, η οποία πλέον συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου με βάση το ανεκτέλεστο, «τρέχει» ένα ράλι άνω του 17% μέσα στο 2024 και άνω του 240% μέσα στο 12μηνο. Η «τριάδα» Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου έχει κάνει ολικό λίφτινγκ στην εταιρεία, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 850 εκατ. ευρώ, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για εισαγωγή στον FTSE 25, στην επικείμενη αναδιάρθρωση του Μαΐου. Τώρα μένει όλα αυτά να αποτυπωθούν σταδιακά και στις οικονομικές καταστάσεις.

Ο ΑΒΑΞ, αντίθετα με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, δεν φαίνεται να διανύει την καλύτερη δυνατή χρηματιστηριακή χρονιά, καθώς από τις αρχές του 2024 χάνει 15%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να προσγειώνεται στα 230 εκατ. ευρώ. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι στο 12μηνο η μετοχή εξακολουθεί να κερδίζει τουλάχιστον 100%, ενώ το P/E βρίσκεται στα ελκυστικά επίπεδα του 6,2x.

Οι μικρότεροι «παίχτες»

Η Δομική Κρήτης είναι η μετοχή του κλάδου με το μεγαλύτερο re-rating, καθώς στο τελευταίο 12μηνο έχει εκτοξευθεί άνω του 500%, φθάνοντας πριν λίγες εβδομάδες στα 4,8 ευρώ (υψηλό 23 ετών). Η μετοχική και διοικητική έλευση του Δημήτρη Κούτρα, αναμφίβολα, έχει αλλάξει το story της κρητικής εταιρείας. Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να φανούν και στην κερδοφορία, καθώς μέχρι στιγμής η αποτίμηση της Δομικής Κρήτης είναι αρκετά… αλμυρή (P/E 60x).

Tέλος, η μετοχή της ΕΚΤΕΡ, μετά το πρόσφατο άλμα στα υψηλά 23 ετών (4,5 ευρώ), έχει διορθώσει ήπια κατά 13% και σήμερα να διαπραγματεύεται στις παρυφές των 4 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε δείκτη P/E 7,9x.

Η χρηματιστηριακή αξία των κατασκευαστικών εταιρειών

• Mytilineos 4,9 δισ. ευρώ
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1,7 δισ. ευρώ
• Ελλάκτωρ 919 εκατ. ευρώ
• Intrakat 841 εκατ. ευρώ
• ΑΒΑΞ 233 εκατ. ευρώ
• Δομική Κρήτης 74 εκατ. ευρώ
• ΕΚΤΕΡ 44 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)