Skip to main content

Ο «Έλληνας» Ολλανδός και το πρώτο μέρισμα από το 2011

Επί προσωπικού: Η πρώτη επένδυση στη ΓΕΚ και οι ομηρικές «μάχες» στην Ελλάκτωρ.

Λίγο πριν «φύγει» το 2022, έλαβε την ελληνική υπηκοότητα, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εσωτερικών να υπογράφουν την τιμητική του πολιτογράφηση. Άλλωστε, εδώ και αρκετά χρόνια επενδύει συστηματικά στην ελληνική οικονομία, ενώ αρκετούς μήνες του έτους επιλέγει να διαμένει στη χώρα μας.

Ο λόγος για τον Χέρνι Χόλτερμαν, τον Ολλανδό επικεφαλής του επενδυτικού fund Reggeborgh Invest B.V., ο οποίος ελέγχει το 45,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση της εισηγμένης θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του 2023 και όλοι περιμένουν από τον Χόλτερμαν να ανοίξει τις κάνουλες και να ανακοινώσει ένα γενναιόδωρο μέρισμα.

Θα πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από το μακρινό… 2011, σηματοδοτώντας την οριστική αλλαγή κεφαλαίου για την εταιρεία, η οποία για πολλά χρόνια ταλαιπωρούταν από βαρίδια. Και μην ξεχνάμε τις ομηρικές «μάχες» του Χόλτερμαν αρχικά με τη διοίκηση Καλλικάντση και μετέπειτα με το δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη, η οποία έληξε με την αποχώρηση των δύο επιχειρηματιών και την εξαγορά του μεριδίου τους (29,7%) από τη Motor Oil.

Το «φουσκωμένο» ταμείο

Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι υψηλές προσδοκίες για το μέρισμα εδράζονται στην ισχυρή ρευστότητα της Ελλάκτωρ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει ένα ταμείο άνω των 650 εκατ. ευρώ, χάρη στις πρόσφατες πωλήσεις των ΑΚΤΩΡ, Anemos και Smart Park.

Δεν αποκλείεται δε, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η ρευστότητα να ενισχυθεί περαιτέρω, με την πώληση και της Ηλέκτωρ, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων -αν και στα τέλη Φεβρουαρίου το εν λόγω σενάριο είχε διαψευστεί επισήμως.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Χόλτερμαν, ο οποίος αρχικά είχε επενδύσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτού τελικά εμπλακεί με την Ελλάκτωρ, πρόκειται να διανείμει ένα ευμέγεθες μέρισμα προς τους μετόχους, λαμβάνοντας υπόψη την καθαρή κερδοφορία ύψους 54,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023.

Κι αυτή η εκτίμηση έχει ήδη οδηγήσει τη μέση τιμή – στόχο για τη μετοχή της Ελλάκτωρ στα 3,30 ευρώ/μετοχή έναντι τρέχουσας τιμής 2,50 ευρώ/μετοχή. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, δε, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο Χόλτερμαν πρόκειται λίαν συντόμως να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, εστιάζοντας κυρίως στον κλάδο των παραχωρήσεων και των ακινήτων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια… έκπληξη.

Ας σημειωθεί, δε, ότι ο Ολλανδός ελέγχει και ένα ποσοστό 5,1% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, ενώ ταυτόχρονα έχει καλλιεργήσει μια αγαστή σχέση με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία διαθέτει το 29,7% της Ελλάκτωρ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)