Skip to main content

Viohalco: Επιχειρηματική ευελιξία από τον όμιλο στο αβέβαιο 2024

Ο κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα και διατήρησε τη λειτουργική κερδοφορία του

Στο ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο και το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Viohalco εστίασε η διοίκηση της εταιρείας κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Αναλύοντας τις επιδόσεις του ομίλου στο βιομηχανικό τομέα και τον τομέα ακινήτων τονίστηκε πως οι θετικές επιδόσεις των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα ήταν απόρροια της αυξημένης ζήτησης για ενεργειακά έργα και της βελτιωμένης ανταγωνιστικής θέσης τους.

Ο κλάδος χαλκού διατήρησε υψηλή λειτουργική κερδοφορία που ενισχύθηκε από τις επιδόσεις της θυγατρικής Sofia Med. Στον κλάδο αλουμινίου καταγράφηκε χαμηλότερη ζήτηση σε ευρύ φάσμα προϊόντων αλουμινίου, εν μέσω μακροοικονομικών προκλήσεων.

Ωστόσο, ο κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα και διατήρησε τη λειτουργική κερδοφορία του, με συντονισμένες προσπάθειες προσανατολισμένες στη μείωση του δανεισμού. Η μείωση του κύκλου εργασιών αποδίδεται κυρίως στις επιδόσεις της Bridgnorth Aluminium, θυγατρικής της Viohalco στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως επακόλουθο της συρρίκνωσης του τομέα της λιθογραφίας.

Υποτονικές ήταν επίσης οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα καθώς επηρεάστηκαν από την ισχυρή κάμψη της ζήτησης για χάλυβα στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με εξαίρεση την ισχυρή ζήτηση στην Ελλάδα και την αυξημένη δραστηριότητα για λαμαρίνες θερμής έλασης, που επηρεάστηκαν αντίστοιχα θετικά από τον αναπτυσσόμενο κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα και την αυξανόμενη προτίμηση για λύσεις με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Ο τομέας ακινήτων σημείωσε θετικές επιδόσεις.

Για το 2024 ο όμιλος Viohalco σημειώνει πως στον τομέα του αλουμινίου η αύξηση για ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις λύσεις συσκευασίας, οι ενεργειακά αποδοτικές υποδομές, καθώς και η τάση για μείωση βάρους στα οχήματα και ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά, θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη ζήτηση για λύσεις αλουμινίου. Το χαρτοφυλάκιo προϊόντων του κλάδου αλουμινίου της ElvalHalcor είναι διαφοροποιημένο, τόσο σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, όσο και σε κατηγορίες προϊόντων, ενώ επιδιώκεται η περαιτέρω επέκτασή του σε ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους προϊόντων και εφαρμογές προστιθέμενης αξίας. Επίσης, ο συγκεκριμένος τομέας της Viohalco εστιάζει στη σύναψη ισχυρών συνεργασιών για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ανταγωνιστική του θέση.

Στο χαλκό έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης των διαδικασιών, ενώ έχουν συναφθεί συμβάσεις για επενδύσεις, με στόχο την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και την αύξηση του εύρους διαστάσεων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου προϊόντων του εργοστασίου της Sofia Med στη Βουλγαρία, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2024.

Ο κλάδος καλωδίων συνεχίζει δυναμικά, τόσο στο τομέα καλωδιακών προϊόντων, όσο και στα καλωδιακά έργα, καθώς η ζήτηση για τα πρώτα παραμένει ισχυρή, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων συνεχίζει να αυξάνεται. Ο εξηλεκτρισμός και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελούν τις κύριες τάσεις τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και οδηγούν την ανάγκη για παραγωγή περισσότερων καλωδίων όλων των τύπων, ενώ αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια του 2024, ο τομέας των σωλήνων χάλυβα θα συνεχίσει το εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης σχετικά με τη μεταφορά υδρογόνου, τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς και τις δυνητικές ευκαιρίες στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από μια στρατηγική επικεντρωμένη στην καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των διεργασιών σε συνέχιση των πιστοποιήσεων από διεθνείς εταιρίες ενέργειας, και στη γεωγραφική διαφοροποίηση, με στόχο πάντα την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρίας.

Αναφορικά με τον τομέα του χάλυβα στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα. Ωστόσο, σε ευρύτερο πλαίσιο, η ζήτηση για χάλυβα επηρεάζεται αρνητικά από το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες εντάσεις τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για αποτελεσματική προσαρμογή στις τρέχουσες διακυμάνσεις των αγορών, ενισχύοντας περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργική αποδοτικότητά τους το 2024.

Όσον αφορά στη διαχείριση ακινήτων, τα θετικά αποτελέσματα αποδόθηκαν στην αυξημένη επισκεψιμότητα και τον αυξημένο κύκλο εργασιών των μισθωτών που καταγράφηκαν στα εμπορικά κέντρα της Noval Property, καθώς και σε αύξηση των εσόδων από μισθώματα. Επιπλέον, η Noval Property συνεχίζει την προετοιμασία για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024.