Skip to main content

Ηλίας Γεωργιάδης: Η «αναγέννηση» της Premia, το ελληνικό κρασί και η… αύρα του Αντετοκούνμπο

Ηλίας Γεωργιάδης και Γιάννης Αντετοκούνμπο ενώνουν δυνάμεις

Επί προσωπικού: Ο ιδιοκτήτης της Premia δεν αποκλείεται να εισάγει στο Χρηματιστήριο και την Ελληνικά Οινοποιία

Άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστός στα «σαλόνια» του ελληνικού επιχειρείν μόλις πριν μία 5ετία, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο real estate. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιό του απαρτίζεται από ακίνητα και οινοποιεία έως εμφιαλωμένα νερά. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον σούπερ σταρ των Μπακς και της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο λόγος για τον Ηλία Γεωργιάδη, τον ομογενή επιχειρηματία από τη Σουηδία, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια έχει πραγματοποιήσει μερικά πολύ εντυπωσιακά deals, αποφασίζοντας -μέσω της Sterner Stenhus– να επενδύσει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η αρχή με την Premia

Η αρχή έγινε μόλις το 2020, όταν απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Pasal, η οποία πλέον φέρει την επωνυμία Premia. Η εταιρεία ακινήτων έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 4ετία.

Σήμερα, υπό την καθοδήγηση του κ. Γεωργιάδη, η Premia αποτελεί μια… άλλη εταιρεία, έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 50 υπό διαχείριση ακινήτων, συνολικής εύλογης αξίας 281 εκατ. ευρώ (στοιχεία α’ εξαμήνου 2023).

To project Skyline και η «Μπουτάρης»

Ηλίας Γεωργιάδης

Όμως, σ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις σε κοινοπραξίες, από τις οποίες αναμφίβολα ξεχωρίζει το project «Skyline». Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, το οποίο εξαγοράστηκε σε ποσοστό 65% από τις Dimand και Premia (το υπόλοιπο 35% εξακολουθεί να ανήκει στην τράπεζα).

Ο κ. Γεωργιάδης, δε, έχει απλώσει… δίκτυα και στο ελληνικό κρασί, καθώς το 2022 προχώρησε στη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρης Α.Ε., η οποία μέχρι την εμφάνιση του Ελληνο-σουηδού επιχειρηματία βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Μάλιστα, πέρυσι, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο απέκτησαν το 10% της νέας εταιρείας (Ελληνικά Οινοποιία Α.Ε.), σε μια ψήφο εμπιστοσύνης στο φιλόδοξο project. Πέρυσι ο δραστήριος κ. Γεωργιάδης έκανε ακόμη ένα βήμα επέκτασης, εξαγοράζοντας (και) το φυσικό μεταλλικό νερό «ΙΟΛΗ».

Τόσο στην περίπτωση της «Μπουτάρης», όσο και στην περίπτωση της «ΙΟΛΗ», κινητήριος μοχλός για τις επενδυτικές αποφάσεις του ιδιοκτήτη της Premia αποτέλεσε η ελκυστική ακίνητη περιουσία των δύο εταιρειών.

Και γι’ αυτό τον λόγο, υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη σύμπραξη ανάμεσα στις εταιρείες του κ. Γεωργιάδη, η οποία αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη κοινή επένδυση με την ΤΕΜΕΣ στoυς αμπελώνες «Navarino Vineyards» στη Μεσσηνία.

Η προοπτική του Χ.Α.

Όλα αυτά δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν τον Ελληνο-σουηδό επιχειρηματία (ξανά) στην πόρτα του Χρηματιστηρίου.

Αυτήν την φορά για χάρη της Ελληνικά Οινοποιία Α.Ε., η οποία φιλοδοξεί να καταστεί δημόσια εταιρεία, μόλις μερικούς μήνες μετά τη διαγραφή και το οριστικό τέλος της Μπουτάρης Α.Ε.

Άλλωστε, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του κ. Γεωργιάδη, αλλά και η αύρα του… Giannis φαίνεται ότι συνθέτουν ένα δυναμικό δίδυμο.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)