Skip to main content

Διαμάντια στο… σφυρί- Γιατί η κορυφαία εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας ρίχνει τις τιμές

Τα διαμάντια, μπορεί να είναι παντοτινά, οι τιμές τους όμως όχι, όπως αποδεικνύει η αγορά. Η De Beers, κορυφαία εταιρεία στην εξόρυξη, επεξεργασία, εμπορία και πώληση διαμαντιών, προχώρησε σε μια από τις πιο δραστικές μειώσεις στις τιμές των διαμαντιών της εδώ και χρόνια, κατά την πρώτη πώληση του έτους, καθώς η προσπαθεί να αναζωογονήσει τις πωλήσεις πολύτιμων λίθων μετά το  τέλμα, στο οποίο έχει πέσει ο συγκεκριμένος κλάδος.

Η πρώτη πώληση του έτους είναι μία από τις πιο σημαντικές, καθώς οι ενδιάμεσοι αγοραστές, εκείνοι που κάνουν την επεξεργασία των διαμαντιών,  επανεφοδιάζονται μετά την ζωτική περίοδο των διακοπών.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, τα δύο μεγαλύτερα ορυχεία σχεδόν σταμάτησαν τις προμήθειες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψουν την κατάρρευση των τιμών.

Για να βελτιώσει τη ζήτηση, η De Beers μείωσε τις τιμές κατά μέσο όροπερίπου 10%, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Bloomberg. Ωστόσο, κάποια από τα μεγαλύτερα διαμάντια, έπεσαν κατά περίπου 25%.

Μετά την πανδημία το…χάος

Ο κλάδος, ήταν ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, καθώς οι καθηλωμένοι στο σπίτι αγοραστές, λόγω των lockdown, στράφηκαν σε αγορές πολυτελείας, ανάμεσά τους και τα διαμαντένια κοσμήματα.

Όμως η ζήτηση εξασθένησε γρήγορα  όταν οι οικονομίες άνοιξαν και πάλι, με τους εμπόρους να βρίσκονται με πλεονάζον απόθεμα για το οποίο είχαν πληρώσει πάρα πολλά.

Η ύφεση κλιμακώθηκε γρήγορα, καθώς η κρίσιμη αγορά των ΗΠΑ κλυδωνίστηκε από την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ κλονίστηκε και η αγορά της Κίνας λόγω της κρίσης των ακινήτων.

Ανταγωνισμός από τα εργαστήρια

Παράλληλα αυξήθηκε ο ανταγωνισμός από τα διαμάντια που φτιάχνονται στο εργαστήριο, καθώς οι τιμές τους, αν και χαμηλότερες, έπεσαν επίσης.  Αυτό άφησε στον κλάδο μόνο μια μικρή επιλογή. Να περιορίσει την προσφορά.

Η ρωσική εξορυκτική εταιρεία Alrosa PJSC σταμάτησε τον Σεπτέμβριο όλες τις πωλήσεις διαμαντιών για δύο μήνες, με τους αγοραστές στην Ινδία -το κυρίαρχο κέντρο κοπής και εμπορίας- να απαγορεύουν οικειοθελώς τις εισαγωγές.

Η De Beers συνήθως προχωρά σε επιθετικές μειώσεις τιμών ως έσχατη λύση. Αν και κρατάει μυστικές τις τιμές, η συνολική πτώση αυτό το μήνα είναι  σημαντική.  Εκτός από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η τελευταία φορά που η εταιρεία προχώρησε σε τόσο σημαντικές μειώσεις τιμών ήταν προς το τέλος του 2019 εν μέσω υπερπροσφοράς λίθων.

Στα μεγάλα διαμάντια, το μεγαλύτερο πλήγμα

Στη δημοπρασία αυτού του μήνα, η μεγαλύτερη μείωση των τιμών προήλθε για μια κατηγορία γνωστή ως “select makeables” – διαμάντια μεταξύ 2 και 4 καρατίων που μπορούν να κοπούν σε μικρότερα πετράδια που χρησιμοποιούνται σε δαχτυλίδια γάμου και τα οποία είναι υψηλής ποιότητας, αλλά όχι αψεγάδιαστα.

Η De Beers προχώρησε στην μείωση της τιμής αυτής της κατηγορίας διαμαντιών κατά 25% παρότι και πέρυσι είχε ρίξει την τιμή τους καθώς οι συγκεκριμένοι πολύτιμοι λίθοι είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την αυξανόμενη δημοτικότητα των συνθετικών διαμαντιών .

naftemporiki.gr