Skip to main content

Οι μονόκεροι που έγιναν ζόμπι – Το «πάρτι» τελειώνει για τεχνολογικές start up

Ένας τομέας που ευδοκιμεί; Οι εταιρείες που ασχολούνται με την αποτυχία τους

Η WeWork, πάροχος χώρων co-working,  συγκέντρωσε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια. Η Olive AI, start-up  στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συγκέντρωσε 852 εκατομμύρια δολάρια. Η Convoy, νεοφυής στον κλάδο των μεταφορών, άντλησε 900 εκατ. δολάρια. Και η Veev, με δραστηριότητα στην κατασκευή σπιτιών, συγκέντρωσε 647 εκατομμύρια δολάρια.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, όλες κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ή κατέβασαν ρολά. Είναι οι πιο πρόσφατες χρεοκοπίες σε έναν κύκλο κατάρρευσης τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων που οι επενδυτές λένε ότι μόλις έχει ανοίξει.

Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται πλέον

Αφού απέφυγαν τη μαζική κατάρρευση μειώνοντας το κόστος τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές από τις κάποτε πολλά υποσχόμενες startup εταιρείες τεχνολογίας ξεμένουν πλέον από χρόνο και χρήμα και έρχονται αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα: Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται πλέον.

Αυτό έχει τροφοδοτήσει ένα τεράστιο κάψιμο χρημάτων, αναφέρουν οι New York Times. Τον Αύγουστο, η Hopin,πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων που συγκέντρωσε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε κάποτε αποτιμηθεί στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πούλησε την κύρια επιχείρησή της για μόλις 15 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Σεπτέμβριο, η Bird, μια εταιρεία σκούτερ που άντλησε 776 εκατομμύρια δολάρια, διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω της χαμηλής τιμής της μετοχής της. Η χρηματιστηριακή της αξία, είχε φτάσει στα 7 εκατομμύρια δολάρια, μικρότερη από την αξία της έπαυλης στο Μαϊάμι αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε το 2021 ο ιδρυτής της, Travis VanderZanden.

«…τόσο πιο έντονο θα είναι το hangover»

“Ως κλάδος θα πρέπει  να είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ ηχηρές πτωχεύσεις”, δήλωσε η Jenny Lefcourt, επενδύτρια στην Freestyle Capital.

“Όσο περισσότερα χρήματα αποκτήθηκαν στο πάρτι, τόσο πιο έντονο θα είναι το hangover”.

Περίπου 3.200 εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά επιχειρηματικά κεφάλαια στις ΗΠΑ έχουν κλείσει φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε για τους New York Times η PitchBook, η οποία παρακολουθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες αυτές είχαν αντλήσει 27,2 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Η PitchBook δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι πλήρη και πιθανώς υποεκτιμούν το σύνολο επειδή πολλές εταιρείες κλείνουν αθόρυβα.

Η φετινή χρονιά ήταν “η πιο δύσκολη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία”, έγραψε στο LinkedIn ο Peter Walker, επικεφαλής του τμήματος Insights της Carta, που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε πολλές start ups της Silicon Valley.

Οι επενδυτές κεφαλαίων λένε ότι η αποτυχία είναι φυσιολογική και ότι για κάθε εταιρεία που κλείνει, υπάρχει μια τεράστια επιτυχία όπως το Facebook ή η Google.

Καθώς όμως πολλές εταιρείες που ήδη φυτοζωούσαν για χρόνια παρουσιάζουν πλέον σημάδια κατάρρευσης, οι επενδυτές αναμένουν ότι οι απώλειες θα είναι ακόμη πιο δραματικές λόγω του μεγέθους των χρημάτων που επενδύθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Η άνοδος και η πτώση

Από το 2012 έως το 2022, οι επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ διογκώθηκαν κατά οκτώ φορές και ανήλθαν σε 344 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων έγιναν μόδα με τον αριθμό των “μονόκερων” εταιρειών να εκτοξεύεται από μερικές δεκάδες σε πάνω από 1.000.

Αλλά τα διαφημιστικά κέρδη που αναβλύζουν από εταιρείες όπως το Facebook και η Google αποδείχθηκαν άπιαστα για το επόμενο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων.

Τώρα κάποιες επιλέγουν να κλείσουν πριν στερέψουν από μετρητά, επιστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει στους επενδυτές. Άλλες έχουν καθηλωθεί σε καθεστώς “ζόμπι” – επιβιώνουν αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Μπορούν να παραπαίουν έτσι για χρόνια, λένε οι επενδυτές, και πιθανότατα θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν περισσότερα χρήματα.

 Πολλοί από αυτούς εργάζονται ήδη για τις επόμενες εταιρείες τους

Η SimpleClosure, μια startup που βοηθά άλλες startup να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους, δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τότε που άνοιξε τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Dori Yona, ο ιδρυτής της.

Οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην προετοιμασία των νομικών εγγράφων και τη διευθέτηση των υποχρεώσεων προς επενδυτές, προμηθευτές, πελάτες και υπαλλήλους.

Είναι λυπηρό να βλέπεις τόσες πολλές εταιρείες να κλείνουν, δήλωσε ο Yona. Aλλ;a έσπευσε να προσθέσει: είναι όλα μέρος του κύκλου της ζωής της Silicon Valley. Πολλοί από αυτούς εργάζονται ήδη για τις επόμενες εταιρείες τους”.