Skip to main content

H AB Bασιλόπουλος και το WWF Ελλάς βάζουν τέλος στη σπατάλη

Η σπατάλη δεν ταιριάζει στην εποχή μας και οι άνθρωποι της ΑΒ Βασιλόπουλος αποδεικνύουν εμπράκτως και με ποικίλες ενέργειες την προσπάθεια για μείωσή της

Sponsored content

Η πρακτική της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων δεν είναι κάτι καινούριο για τους ανθρώπους της ΑΒ Βασιλόπουλος αφού από το 2019 ακόμη, στο πλαίσιο ενός εκ των στόχων που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, όλοι τους έχουν δεσμευτεί για τον περιορισμό τους κατά το ήμισυ έως το 2025.

Έτσι, ξεκίνησαν και εξακολουθούν να καταμετρούν σε μηνιαία βάση τα απόβλητα τροφίμων και ανάλογα με τα αποτελέσματα να προγραμματίζουν τις ενέργειές τους. Στο ίδιο πλαίσιο, ολοκλήρωσαν εσωτερικά εργαστήρια για τον εντοπισμό λύσεων, στα οποία συμμετείχαν περισσότερα από 120 ανώτερα στελέχη της ΑΒ από όλα τα τμήματα που σχετίζονται με την προμήθεια, τη συντήρηση και τη διακίνηση τροφίμων. Μια εξίσου σημαντική πρωτοβουλία επίσης αφορά στην αναζήτηση ανάδρασης από τους συνεργάτες της ΑΒ για τα αίτια δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και τις ενδεδειγμένες δράσεις περιορισμού αυτής και στην πολύτιμη πληροφόρηση από 605 συνεργάτες της αλυσίδας, που πραγματοποιήθηκαν.

Οι ενέργειες όμως δεν σταματούν εδώ. Ταυτόχρονα έχουν βάλει στόχο να ηγηθούν μιας προσπάθειας για μείωση της σπατάλης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από το αγρόκτημα έως το πιάτο. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η πρώτη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα που θεωρεί προτεραιότητά της την εν λόγω σειρά ενεργειών.

Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια στέκεται το WWF Ελλάς. Η συνεργασία τους έγκειται στην ανάληψη δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και τελικά μείωσης της σπατάλης σε όλα τα στάδια.

Η συνέργεια αναλυτικά

Η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιούργησε εσωτερική ομάδα εργασίας, η οποία σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, ασχολείται με την ανάπτυξη εσωτερικού σχεδίου δράσης για τον περιορισμό των αποβλήτων τροφίμων. Στηριζόμενοι στη φράση «αν δεν μετρήσεις, δεν μπορείς να μειώσεις τα απόβλητα» και στα νοήματα που αυτή συνοψίζει, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάστηκε με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με απώτερο στόχο να εκτιμηθούν οι ποσότητες αποβλήτων τροφίμων που παράγονται από τις λειτουργίες, τους προμηθευτές και τους πελάτες της.

Ακολούθως και σε συνεργασία, εκτός από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και με το WWF Ελλάς, αναπτύχθηκε εκτεταμένος διάλογος με πάνω από 20 προμηθευτές της ΑΒ, ώστε να εντοπιστούν οι ποιοτικές διαστάσεις της απώλειας τροφίμων και να κατανοηθούν οι λόγοι παραγωγής αποβλήτων τροφίμων.

Σε συνέχεια των παραπάνω, δημιουργήθηκε ενημερωτικός οδηγός για τον περιορισμό των αποβλήτων τροφίμων στα πρώτα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο οδηγός διανεμήθηκε στο σύνολο των προμηθευτών της ΑΒ.

Για ακόμη πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, δημιουργήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο με απλές, πρακτικές και κατανοητές συμβουλές σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε πρακτική πληροφόρηση. Το ενημερωτικό υλικό διανεμήθηκε σε όλα τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Υλοποιήθηκε ενημερωτικό workshop για τους προμηθευτές της ΑΒ σχετικά με τη σημασία περιορισμού της σπατάλης. Σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 100 προμηθευτές οι οποίοι έμαθαν περισσότερα για το θεσμικό πλαίσιο, τις ευκαιρίες και τις απειλές, αλλά και ενημερώθηκαν για τα καλά παραδείγματα από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

Τέλος, αυξάνουν τις δωρεές μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων, Τρόφιμα Αγάπης και με την πρωτοβουλία της πρώτης Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα, μαζί με την οργάνωση Μπορούμε.

Παρότι το λιανεμπόριο συμμετέχει με μικρό ποσοστό στην παραγωγή αποβλήτων τροφίμων, οι άνθρωποι στην ΑΒ Βασιλόπουλος αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη που έχουν, όχι μόνο να όχι μόνο στον περιορισμό στο μέγιστο δυνατό βαθμό των αποβλήτων τροφίμων από τις λειτουργίες τους, αλλά συνάμα στη θετική επιρροή όλων των σταδίων της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση, με σκοπό τη μείωση της σπατάλης φαγητού. Αποδέχονται ότι οφείλουν να γίνουν ένα καλό παράδειγμα για όλους, τους πολίτες, τους προμηθευτές, το προσωπικό, και να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη μείωση της σπατάλης σε εθνικό επίπεδο.

Mην ξεχνάμε!

-Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

-Μαζί με κάθε γραμμάριο τροφής που πετιέται, πετιούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν «άσκοπα».

-Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2022 στην Ελλάδα παρήχθησαν 2,05 εκ. τόνοι αποβλήτων τροφίμων.