Skip to main content

Lamda: Έσοδα 1,2 δισ. από την επένδυση Little Athens

Στα 2,3 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα από τις οικιστικές αναπτύξεις

Νέες οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό, γειτονιές με συγκροτήματα κατοικιών υπό την ονομασία Little Athens, λανσάρει το επόμενο διάστημα η Lamda Development, προϋπολογίζοντας έσοδα 1,171 δις. ευρώ.

Πρόκειται για 1.115 κατοικίες – διαμερίσματα, κοντά στην Λεωφόρο Ποσειδώνος και από την πλευρά της περιοχής του Αλίμου (μαζί με 115 καταστήματα λιανικής) εκ των οποίων 460 θα ξεκινήσουν να διατίθενται συστηματικά στην αγορά αρχές του 2024 (ήδη ένας μικρός αριθμός πουληθεί).

Βάσει στοιχείων της Lamda (παρουσίαση στην ιστοσελίδα της) το μικτό κέρδος (gross profit) από τις νέες αυτές οικιστικές αναπτύξεις εκτιμάται σε 447 εκατ., το περιθώριο μικτού κέρδους (gross profit margin) 38%, η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) 7,6 χιλ. ευρώ και το μέσο κέρδος ανά τ.μ. 2,9 χιλ. ευρώ.

Έχει προηγηθεί η πώληση των πρώτων πολυτελών οικιστικών αναπτύξεων που είναι σήμερα υπό κατασκευή (Riviera Tower) και υπό σχεδιασμό (Cove Villas και Cove Residences) συνολικά 313 κατοικίες. Τα έσοδα από αυτές είναι 1,118 δις. ευρώ, το μικτό κέρδος 422 εκατ., το περιθώριο μικτού κέρδους 38%, η μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. 12,3 χιλ. ευρώ και το μέσο κέρδος ανά τ.μ. 4,6 χιλ. ευρώ.

Συνολικά, λοιπόν, στην πρώτη φάση του Ελληνικού (μέχρι το 2026) θα κατασκευαστούν 1.543 κατοικίες, συνολικής ακαθάριστης εμπορικής έκτασης (GSA) 244,2 χιλ. τ.μ. Τα συνολικά έσοδα θα διαμορφωθούν σε 2,289 δις. ευρώ, το μικτό κέρδος σε 869 εκατ., το περιθώριο μικτού κέρδους 38%, ο μέσος όρος τιμής πώλησης ανά τ.μ. είναι 9,4 χιλ. ευρώ, και το μέσο μικτό κέρδος ανά τ.μ. 3,6 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες, απαντώντας σε ερώτημα της «Ν», κατά την παρουσίαση στον Τύπο της προόδου που έχει συντελεστεί στην κατασκευή των υποδομών και των πρώτων αναπτύξεων στο Ελληνικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, οι περισσότερες αναπτύξεις της πρώτης φάσης (μεταξύ άλλων, στο παραλιακό μέτωπο, Riviera Galeria, 30% του πάρκου, αθλητικές εγκαταστάσεις, Vouliagmenis Mall, οικιστικά) θα ολοκληρωθούν εντός του 2026, δηλαδή σε τρία χρόνια.

Πρόκειται για «επιθετικό στόχο» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από τα δυσκολότερα στάδια είναι οι μελέτες και οι θεμελιώσεις και μέχρι στιγμής όπου έχουν γίνει έχουν πάει καλά. Αυτό μας δίνει περιθώριο να πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο μας».

Στις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί ανέφερε την έλλειψη εργατικού προσωπικού, σημειώνοντας πως η Lamda προσπαθεί να κάνει εγκαίρως συνεργασίες με τις κατασκευαστικές εταιρείες, να προσελκύσει ξένες εταιρείες στο έργο (όπως την Bouygues η οποία σε συνεργασία με την Intrakat έχει αναλάβει την κατασκευή του Riviera Tower) και να επιλέξει μικρότερες κατασκευαστικές της χώρας, όπως την Εθνοκάτ (για οικιστικές αναπτύξεις).

Πρόσθεσε πως αναμένεται και σχετική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της εισόδου ξένων εργαζομένων και όχι μόνο για τις κατασκευές, αλλά και για τον τουρισμό, την εστίαση που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα και κατέληξε: «ναι, είμαστε σε καλό δρόμο όσο αφορά τον στόχο για το χρονοδιάγραμμα και αν προχωρήσει και η νομοθέτηση για την είσοδο στη χώρα ξένων εργαζομένων, εντός λίγων μηνών, θα τον πετύχουμε».

Ο κ. Αθανασίου μίλησε χθες για τιμές πώλησης για τα 460 διαμερίσματα που ξεκινούν από 6,5 χιλ. ευρώ ανά τ.μ. και κόστος κατασκευής 4,5 χιλ. ευρώ ανά τ.μ.

Όπως επίσης είπε, μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι αγοραστές κατοικιών είναι Έλληνες. Διαμένοντες στο εξωτερικό είναι μόνον το 28% και από αυτούς οι μισοί είναι Έλληνες. Εκτίμησε ότι όσο προχωρά το έργο θα αυξάνονται οι αγοραστές από το εξωτερικό. Άλλωστε δεν έχει γίνει καμία σχετική καμπάνια σε άλλες χώρες.

Για την αξία του ειδικού οχήματος (SPV – Special Purpose Vehicle) που σχεδιάζεται από τη Lamda προκειμένου να συγκεντρώσει τμήμα των γραφειακών χώρων του Ελληνικού και να αναζητηθεί επενδυτής, ο κ. Αθανασίου έδωσε ένα μεγάλο εύρος.

Μίλησε για 200 με 400 εκατ. ευρώ καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πόσα τετραγωνικά μέτρα γραφείων θα περιλαμβάνει. Η διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτή θα εκκινήσει αρχές 2024. Σε αυτή τη φάση γίνονται προκαταρκτικές συζητήσεις ώστε να διαμορφωθούν τα τελικά δεδομένα του SPV. Οι πιθανοί επενδυτές θα προέρχονται από τις αγορές των επενδυτικών κεφαλαίων και των ΑΕΕΑΠ.

Η συμφωνία με την Brooklane για τον πύργο μικτών χρήσεων (mixed use tower) αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τέλος του έτους. Ο δεύτερος αυτός ουρανοξύστης, μετά τον οικιστικό, Riviera Tower, θα περιλαμβάνει διαμερίσματα και ξενοδοχείο.

Ο τρίτος ουρανοξύστης που σχεδιάζεται ξεκίνησε με χρήσεις αποκλειστικά γραφείων (υπήρξε συμφωνία εξαγοράς του από την Eurobank η οποία δεν τελεσφόρησε). Ωστόσο, όπως είπε χθες ο επικεφαλής της Lamda, μελετάται στους τελευταίους ορόφους του να γίνουν διαμερίσματα. Προς συζήτηση βρίσκεται αν τα γραφεία του εν λόγω πύργου αποτελέσουν «προίκα» του προαναφερόμενου SPV.

Το 2025 στο μεταξύ θα ολοκληρωθεί το σύγχρονο αθλητικό κέντρο του Ελληνικού, σημείο αναφοράς διεθνώς και προσβάσιμο σε όλους. Θα εξυπηρετεί αθλητές, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες, ομάδες, περιλαμβάνοντας γήπεδα ποδοσφαίρου, ανοιχτό στίβο, υγρό στίβο, κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις. Οι χωματουργικές εργασίες είναι σε εξέλιξη και έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 30%, ενώ η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων έχει ήδη ξεκινήσει με εργολάβο την κοινοπραξία Intrakat – ΜΕΤΚΑ.