Skip to main content

Αναβάθμισε το business PC σου: Δες πώς

Ένα business PC οφείλει να είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα υποσυστήματα προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να παραμείνει ένα αξιόπιστο εργαλείο, καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης εταιρείας αυξάνονται.

Sponsored content

Η μαγική λέξη για όλο αυτό είναι μία: αναβάθμιση. Χάρη σ’ αυτή, θα είσαι σε θέση να «φρεσκάρεις» τον επαγγελματικό σου υπολογιστή, διασφαλίζοντας ότι εκείνος θα τρέχει απρόσκοπτα ακόμα και τις πιο «βαριές» εφαρμογές και θα παραμείνει ταχύτατος στις πλέον απαιτητικές καταστάσεις multitasking.

Τι θα πρέπει να προσέξεις όμως κατά την αναβάθμιση του business PC σου; Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μητρικές, επεξεργαστές, RAM και δίσκους.

Μητρική κάρτα

Από τη motherboard του συστήματός σου ξεκινούν τα πάντα. Αλλάζοντάς τη, πρακτικά δεν μιλάμε για αναβάθμιση αλλά για στήσιμο νέου υπολογιστή, αλλά ας μην κολλήσουμε στις λέξεις. Αν αποφασίσεις να αλλάξεις μητρική, μην πας απλά για τη φθηνότερη λύση. Επίλεξε socket και chipset που να σε διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου, σε περίπτωση π.χ. που θελήσεις να επενδύσεις σε έναν πιο καινούριο επεξεργαστή. Φρόντισε να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα (τέσσερα ας πούμε) DIMM μνήμης RAM υποστηρίζοντας παράλληλα υψηλούς χρονισμούς, να έχει υποδοχές για κάθε λογής SSD (M.2, mSATA, U.2) και να προσφέρει τουλάχιστον Wi-Fi 6 συνδεσιμότητα.

Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής που θα επιλέξεις είναι συνάρτηση της motherboard αφού θα πρέπει να είναι του ίδιου socket για να ταιριάζει. Για να ‘μαστε ακριβείς, η επιλογή σου θα γίνει μάλλον αντίστροφα, αφού πρώτα θα διαλέξεις επεξεργαστή και στη συνέχεια μητρική. Όπως και να ‘χει, θα πας είτε για AMD, είτε για Intel. Οι πρώτοι προσφέρουν χαμηλότερη κατανάλωση, οι δεύτεροι όμως έχουν καλύτερη απόδοση. Για casual δουλειά γραφείου, θα σου προτείναμε να δεις κάποιον ισχυρό Core i3 ή καλύτερα έναν τετραπύρηνο Core i5. Αν οι εργασίες σου είναι αρκετά απαιτητικές, τότε ανέβα σε Core i7 ή Core i9. Όποιον κι αν επιλέξεις, φρόντισε να είναι τελευταίας γενιάς.

RAM

Γενικός κανόνας: όσο πιο πολλή και όσο πιο γρήγορη, τόσο το καλύτερο. Πριν από οτιδήποτε άλλο, δες τι RAM υποστηρίζει η μητρική σου. Μιλάμε για DDR4 ή DDR5; Ποια είναι η μέγιστη ποσότητα (τα GB δηλαδή) και η μέγιστη ταχύτητα (μετριέται σε MHz) που μπορεί να «σηκώσει»; Γνωρίζοντας τα παραπάνω, ξέρεις και πού μπορείς να κινηθείς όσον αφορά στη μνήμη RAM του συστήματός σου. Σε κάθε περίπτωση, τα 8 GB θα πρέπει να είναι η βάση. Για απρόσκοπτο multitasking σου συστήνουμε να επιλέξεις τουλάχιστον 16 GB, ενώ αν η εργασία σου περιλαμβάνει εξοντωτικό multitasking και παραγωγή ή επεξεργασία οπτικοακουστικού περιεχομένου, μιλάμε για 32 GB ή και 64 GB.

Δίσκος

Ένα είναι το βέβαιο: εκτός κι αν χρειάζεσαι χώρο για αποθήκευση δεδομένων που δεν χρησιμοποιείς (backup δηλαδή), θα πας σε SSD και όχι HDD. Από εκεί και πέρα, SSD από SSD διαφέρει. Υπάρχουν, βλέπεις, αρκετές υποκατηγορίες με την καθεμία να κυμαίνεται σε διαφορετικές τιμές προσφέροντας και άλλες επιδόσεις. Για τον κύριο δίσκο του συστήματός σου, μπορείς να επιλέξεις έναν NVMe ο οποίος ναι μεν είναι ο ακριβότερος αλλά θα σου χαρίσει εξωφρενικές ταχύτητες σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αν θες κάτι πιο προσγειωμένο, τότε δες τους PCIe και τους M.2 SSD.

Ψύξη

Κατά την αναβάθμιση του υπολογιστή σου, μην αμελήσεις το θέμα της ψύξης του. Το τελευταίο που θες είναι το βουητό των ανεμιστήρων να σε συνοδεύει κατά το 8ωρο σου, δημιουργώντας σου αχρείαστους πονοκεφάλους (στην κυριολεξία όμως). Η υδρόψυξη είναι μία άριστη επιλογή που όμως θα ανεβάσει σημαντικά το κόστος -και μεταξύ μας, αν δεν σκοπεύεις να ασχοληθείς με το άθλημα του overclocking, μάλλον θα πάει ανεκμετάλλευτη. Επίλεξε κουτί με άπλετο χώρο στο εσωτερικό και πλαισίωσέ το με αρκετούς ανεμιστήρες μεγάλου μεγέθους ώστε να απομακρύνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο θερμός αέρας. Βεβαιώσου ότι έχεις εφαρμόσει άριστα τη μονάδα ψύξης του επεξεργαστή και αν δεν είσαι σίγουρος για την εφαρμογή της θερμικής πάστας, ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Τροφοδοσία

Για το τέλος, κάτι που πολλοί παραβλέπουν. Μην κάνεις τσιγγουνιές στην επιλογή του τροφοδοτικού. Αποτελεί το τελευταίο προπύργιο σε περίπτωση αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, έχοντας τη δυνατότητα να σε γλιτώσει από τεράστιους μπελάδες -και κόστος. Προτίμησε λύση από κατασκευαστή που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι, με αρκετές πιστοποιήσεις και συνολική τάση που να επαρκεί για τις ανάγκες των επιμέρους υποσυστημάτων του PC σου. Αν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω, επένδυσε και σε ένα UPS το οποίο θα «κουμπώσει» εξωτερικά, εξασφαλίζοντάς σου πως θα έχεις την απαραίτητη αυτονομία για να αποθηκεύσεις την εργασία σου αν κοπεί εντελώς το ρεύμα.