Skip to main content

Ο κύβος ερρίφθη για την αποκρατικοποίηση της ΕΤΕ

EUROKINISI

Μολονότι δεν έχει διευκρινιστεί με ποια τράπεζα θα προχωρήσει αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως αυτή πιθανότατα θα είναι η Εθνική.

Πράσινο φως άναψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους συμβούλους ώστε να έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων.

Μολονότι δεν έχει διευκρινιστεί με ποια τράπεζα θα προχωρήσουν αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως αυτή πιθανότατα θα είναι η Εθνική και μάλιστα με τμήμα των μετοχών που το Ταμείο έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Ανάλυση

Η JP Morgan σύμβουλος του Ταμείου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ αναφέρθηκε στην εικόνα των διεθνών αγορών και του κλάδου και υπερθεμάτισε για την άμεση συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων καθώς παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η αγορά δεν έχει επηρεαστεί γεγονός το οποίο δημιουργεί όλα εκείνα τα εχέγγυα προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Προς επίρρωση των παραπάνω ο σύμβουλος ανέλυσε συναλλαγές οι οποίες έλαβαν χώρα με σημαντική επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία κλπ) αλλά και στην Ελβετία.

Η ανάλυση μάλιστα για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν σε βάθος και υπογραμμίστηκε πως μέχρι στιγμής η επίδραση του πολέμου στη χώρα μας δεν είναι μεγάλη.

Υπ΄ αυτήν την έννοια η JP Morgan συνβούλεψε το ΤΧΣ να προχωρήσει με ιδιωτικοποίηση του ποσοστού μιας ακόμη τράπεζας που αν και δεν ειπώθηκε ποια θα είναι, οι εκτιμήσεις για πολλούς λόγους συγκλίνουν στην Εθνική.

Τις αιτιάσεις της JP Morgan επικύρωσε και η Rothchild σύμβουλος του project επίσης παρούσα δια του εκπροσώπου της στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που συνεδρίασε χθες.

Χρονική αλληλουχία

Η κατάσταση θα διεκπεραιωθεί μέσα μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τραπεζών και αφού αυτά είναι ικανοποιητικά ώστε να προχωρήσει η πώληση πακέτου μετοχών.

Μάλιστα ειπώθηκε πως θα προχωρήσει η πώληση με την τράπεζα που θα ανακοινώσει τις πιο ικανοποιητικές καταστάσεις.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα ανακοινωθούν μέσα στο Νοέμβριο – η έναρξη στις αρχές του επόμενου μήνα-  στοιχείο το οποίο προσδιορίζει την πρόσκληση- εκτός απροόπτου- μέσα στο έτος.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως το ΤΧΣ ευθυγραμμίζεται με όσους εκτιμούν πως δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις και πως ο χρόνος οικονομικός και πολιτικός είναι πολύ πυκνός και γεμάτος απρόοπτα ώστε να υπάρχουν αναβολές.

Σε θεωρητική βάση στο συμβούλιο ακούστηκαν ποσοστά 15%-25% το πολύ 30% μιας και η αγορά δεν αντέχει περισσότερο σε τούτη τη φάση. Ας σημειώσουμε πως το κατ’ αρχήν 20% αποτελεί ένα σημαντικό ζητούμενο και ήδη θεωρείται βαρύ πακέτο καθώς αποτιμάται περί το 1 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ ενέτειλε τους συμβούλους του να πραγματοποιήσουν μια έρευνα αγοράς ή ακριβέστερα ένα “market sentiment” που σημαίνει πως οι σύμβουλοι θα αναζητήσουν υποψήφιους αγοραστές σύμφωνα με κάποια σενάρια και θα εκμαιεύσουν αν υπάρχει ή όχι ενδιαφέρον και ποιας ποιότητας είναι το ενδιαφέρον αυτό.
Στοιχεία που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η πιθανή αναβάθμιση της χώρας μας από την S&P που θα αλλάξει και το χάρτη των ενδιαφερομένων.

Ας σημειωθεί πως το διοικητικό συμβούλιο μέχρι την οριστική απόφαση και την προκήρυξη θα συνεδριάσει τουλάχιστον άλλες δύο φορές ώστε τελικώς να δώσει το πράσινο φως για την αποκρατικοποίηση.