Skip to main content

«Αρωματική» ανάπτυξη ΜμΕ στη Βόρεια Ελλάδα

Βάση-αντικείμενο αξιοσημείωτης και ανερχόμενης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα τα βότανα

Είτε για παραγωγή καλλυντικών, είτε για την κλασική χρήση τους ως αφεψήματα ή/και στη μαγειρική, τα εξαιρετικής ποιότητας βότανα της χώρας μας αποτελούν τη βάση-αντικείμενο αξιοσημείωτης και ανερχόμενης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων σώματος με βάση αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει επεκτείνει τη δράση της η εταιρεία παραγωγής αιθερίων ελαίων «Etheleo» από την Πτολεμαΐδα Κοζάνης της οικογένειας Λαζαρίδη, η οποία παράγει επίσης αιθέρια έλαια ρίγανης, μελισσόχορτου, θυμαριού, φασκόμηλου, δενδρολίβανου και ελίχρυσου. Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα ποιοτικού ελέγχου και η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την μέγιστη απόδοση αιθερίου ελαίου από το κάθε αρωματικό φυτό, είναι η ατμοαπόσταξη. Το 2019 η εταιρεία πιστοποιήθηκε και ως βιολογικός μεταποιητής με την εγκατάσταση αποστακτηρίου αιθερίων ελαίων στην Αναρράχη Πτολεμαΐδας. Μαζί με τη μονάδα για την παραγωγή καλλυντικών, η επένδυση της εταιρείας αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγική, εξάγοντας μεγάλα τονάζ αιθέριου ελαίου λεβάντας σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Βαλκάνια.

Στον χώρο των φυσικών καλλυντικών δραστηριοποιείται και η «Botanistas», που «γεννήθηκε» στην περιοχή των Συκεών στη Θεσσαλονίκη πριν τρία χρόνια από δυο φίλες, τις  Βάσω Κουτσιούκη και Μαρία Καμαριώτου και παράγει ήδη πάνω από 100 κωδικούς χειροποίητων φυσικών καλλυντικών (λάδια πολυτελείας για το πρόσωπο, τα μαλλιά και το σώμα, σαπούνια, αλοιφές, κρέμες, κεραλοιφές κ.α.). Η εταιρεία διαθέτει επίσης κατάστημα λιανικής και e-shop και προγραμματίζεται είσοδος των προϊόντων της σε φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη εδρεύει η Rhoeco, το ελληνικό brand με ελληνικά βιολογικά βότανα και συσκευασία που μπορείς να φυτεύσεις – χαρακτηριστικό σχετικό σλόγκαν της εταιρείας, που κάνει τα ελληνικά βότανα περιζήτητα και στο εξωτερικό, είναι το «drink it, plan it». Δημιουργοί του είναι επίσης τρεις γεωπόνοι-φίλοι από το Πανεπιστήμιο, o Χάρης Καζάς, η Βάγια Μήτσιου και η Κατερίνα Χατζηαγγελάκη. Πρόσφατα η εταιρεία, η οποία είναι πιστοποιημένη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης βιολογικών βοτάνων, διέθεσε στην αγορά μια νέα σειρά προϊόντων με βιολογικά ελληνικά μαγειρικά καρυκεύματα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του παραδοσιακού ελληνικού «τσαγιού του βουνού», δηλαδή της ποικιλίας «Σιδερίτης», είναι γνωστές παλαιόθεν εντός συνόρων και έχουν γίνει επίσης γνωστές τα τελευταία χρόνια πλέον εκτός συνόρων, καθώς όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες προβαίνουν σε παραγωγή προϊόντων-μέχρι και αναψυκτικών με τον συγκεκριμένο τύπο τσαγιού.

Μια μικρή εταιρεία από τον Άγιο Χριστόφορο Πτολεμαϊδας, η «Βιολογικό Τσάι του Βουνού-Grandpa JOS», που «γεννήθηκε» στα χρόνια της κρίσης, έδωσε νέα πνοή στο παραδοσιακό  αυτό βότανο, καθώς το καλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά και  πέτυχε να φτιάξει φυτικά βιοδιασπώμενα φακελάκια (teabags). Η καλλιέργεια της ποικιλίας «Σιδερίτης» πρωτοξεκίνησε από τον προπάππο του σημερινού επιχειρηματία-ιδιοκτήτη της εταιρείας, Γαβριήλ Καραμανλίδη, ο οποίος με τη σύζυγό του Κυριακή Καραμανλίδου, καλλιέργησαν πρώτοι το Τσάι του Βουνού “GrandpaJOS” από το 1912. Δυο γενιές αργότερα ο εγγονός του, Ιγνάτιος Γαβριηλίδης,  συνεχίζει την καλλιέργεια παράγοντας πλέον premium προϊόντα.

Στα ράφια χωρών της δυτικής Ευρώπης αλλά και στη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία διατίθενται επίσης και τα βότανα της «Tzekos Organics Herbs», οικογενειακής επιχείρησης της οικογένειας Τζέκου από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, από τις καλλιέργειές της στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, τις οποίες αναπτύσσει από το 2013.

Στην Κομοτηνή εδρεύει το «Grizo & Prasino», που παράγει μείγματα για ζεστό τσάι, μονοποικιλιακά βότανα για μαγείρεμα ή ευεξία, όπως επίσης και έτοιμα κρύα αφεψήματα, ενώ στην Περιστερά Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη «γεννήθηκαν» τα «Votanakia της Άρτεμης», που πέρα από καλλιέργειες αρωματικών φυτών και βοτάνων διαθέτουν και δικό τους εργαστήριο-τυποποιητήριο, έχουν τοποθετηθεί σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κρήτη και ετοιμάζονται να μπουν και στην αγορά της Αθήνας.