Skip to main content

Food Scale Hub: «Ψαρεύει» καινοτομία 6,7 εκατ. ευρώ

Η ελληνική ομάδα του Food Scale Hub μαζί με 13 σημαντικούς εταίρους από 7 χώρες εργάζεται για το νέο έργο IMPRESS.

Το Impress αποτελεί ένα έργο το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Horizon Europe, ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 και επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή Βιοοικονομία και τις στρατηγικές Μπλε Ανάπτυξης, με βασικό στόχο την προώθηση βιώσιμης και zero-waste παραγωγής και κατανάλωσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

O συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 6,72 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του τετραετής, από το 2023 μέχρι το 2027. Βασική επιδίωξη είναι από τη μια πλευρά να υπάρξουν καινοτόμες λύσεις που θα συμβάλουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για τα τρόφιμα υδρόβιας προέλευσης με βιώσιμο τρόπο και από την άλλη να δημιουργηθούν ευκαιρίες που θα δελεάσουν την επιχειρηματική κοινότητα να υιοθετήσει πιο κυκλικές και με μηδενικά απόβλητα προσεγγίσεις.

Για να επιτευχθεί αυτό, το έργο χωρίζεται σε δύο σημαντικούς τομείς, τη δυναμική των ανεκμετάλλευτων ειδών χαμηλού τροφικού επιπέδου και τις ροές στερεών και υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία ψαριών.

Υπέρβαση προκλήσεων

Σύμφωνα με τα στελέχη του Food Scale Hub, οι εταίροι του προγράμματος θα συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν καίριες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα τόσο των θαλάσσιων όσο και τα γλυκών υδάτων, από τη θάλασσα έως το ράφι του καταναλωτή. Με επικεφαλής την Teagasc, την Ιρλανδική Αρχή Ανάπτυξης Γεωργίας και Τροφίμων με τεχνογνωσία στην αειφόρο παραγωγή τροφίμων και τις καινοτόμες τεχνικές επεξεργασίας, το έργο θα αναπτύξει απτές λύσεις για την εξέλιξη των βιοοικονομιών των θαλάσσιων και γλυκών υδάτων στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τα ανεκμετάλλευτα είδη χαμηλού τροφικού επιπέδου.

«Το έργο IMPRESS παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να προωθηθούν βιώσιμες πρακτικές και να δημιουργηθεί αξία σε ολόκληρο τον τομέα των θαλάσσιων και γλυκών υδάτων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα επείγουσες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις», λέει ο συντονιστής του έργου, καθηγητής Brijesh Tiwari.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το έργο IMPRESS θα ξεκλειδώσει τη δυναμική των ειδών χαμηλού τροφικού επιπέδου, είδη δηλαδή τα οποία βρίσκονται στη βάση της τροφικής αλυσίδας, όπως το τσιρόνι, η παπαλίνα και το κοτόψαρο, για τη δημιουργία νέων διατροφικών και μη διατροφικών προϊόντων (βιολογικά εντομοκτόνα, βιολογικά λιπάσματα, ιχθυοτροφές).

Το IMPRESS θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο προς την ενίσχυση της προσέγγισης μηδενικών αποβλήτων, χρησιμοποιώντας ρεύματα λυμάτων και στερεά υποπροϊόντα εμπορικής επεξεργασίας με σκοπό να εξαχθούν συστατικά υψηλής αξίας. Στη συνέχεια θα διερευνηθεί αν τα ύδατα αυτά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της λέμνας και των μικροφυκών. Θα μελετηθούν συμβατικές μέθοδοι εκχύλισης μαζί με αναδυόμενες τεχνολογίες για τη βελτίωση της διαδικασίας, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση και την ποιότητα των απομονωμένων συστατικών (πρωτεΐνες, γλυκογόνο, έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα).

Σύνθετα υλικά

Επιπλέον το έργο θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει μίγματα βιοπολυμερών και σύνθετα υλικά για την παραγωγή κομποστοποιήσιμων πολυμερικών μεμβρανών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως συσκευασίες και επιστρώσεις συσκευασιών των τροφίμων, για την αύξηση της διάρκειας ζωής του προϊόντος.

Τα νέα προϊόντα θα αναπτυχθούν μετά από εκτεταμένη χαρτογράφηση του υφιστάμενου εύρους των προϊόντων, των τάσεων της αγοράς και των κανονισμών, αλλά και των καταναλωτικών προτύπων. Τουλάχιστον έξι είδη χαμηλού τροφικού επιπέδου θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων έτοιμων προς κατανάλωση ιχθυηρών προϊόντων.