Skip to main content

Η πειρατεία απειλεί τη συνδρομητική TV

Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με νόμιμη συνδρομή συνδρομητικής τηλεόρασης είναι 1.238.000 με τη διείσδυση το 2023 να διαμορφώνεται στο 31%, από 30% το 2022.  

Η εκτεταμένη πειρατεία, φαινόμενο που πλέον εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας δεδομένων για τον καταναλωτή, πλήττει σοβαρά την αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, ελαχιστοποιώντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της.

Βάσει των στοιχείων της Omdia (παγκόσμια εταιρεία ερευνών) που παρουσιάζει σήμερα η «Ν» στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με νόμιμη συνδρομή συνδρομητικής τηλεόρασης είναι 1.238.000 με τη διείσδυση το 2023 να διαμορφώνεται στο 31%, από 30% το 2022.

Τα προαναφερόμενα νούμερα δεν περιλαμβάνουν τις συνδέσεις των Netflix και Disney (οι δύο αυτές εταιρείες δεν δημοσιοποιούν τον αριθμό των συνδρομητών τους) τις οποίες σε σημαντικό βαθμό τις έχουν καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι και με κάποια από τις πλατφόρμες των Cosmote, Nova και Vodafone TV.

Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι ο συνολικός αριθμός των μοναδικών νοικοκυριών που διαθέτουν νόμιμες συνδέσεις είναι περίπου 1,5 εκατ., δηλαδή η διείσδυση βρίσκεται στην περιοχή του 37% (ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι περίπου 4.100.000).

Από τις 15 χώρες που εμπεριέχει ο πίνακας της Omdia οι 12 έχουν πολλαπλάσια διείσδυση από ότι έχει η Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα νούμερα θα υπέθετε κανείς ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς με περισσότερες επενδύσεις σε ποιοτικό περιεχόμενο και καλύτερη εμπειρία για τον καταναλωτή.

Όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 3% ποσοστό επί της ουσίας απαγορευτικό για   σημαντικές επενδύσεις και αυτό γιατί η πειρατεία επιδρά καταλυτικά.

Οι πειρατικές συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης εκτιμώνται από 600 χιλ. έως 900 χιλ. Προφανώς δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή.

Μαζί με τις πειρατικές συνδέσεις, τις συνδέσεις που μοιράζονται σε περισσότερους χρήστες όπως είναι αυτές του Netflix (κάτι απολύτως νόμιμο βεβαίως) και το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών εκτιμάται ότι η συντριπτική των πολιτών καλύπτεται ως προς το περιεχόμενο που επιθυμεί να καταναλώσει.

Η αντιμετώπιση της πειρατείας θεωρείται λοιπόν απολύτως αναγκαία για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης, ίσως ακόμα και για την επιβίωσή της.

Ωστόσο, πλέον οι λόγοι που επιβάλουν την αντιμετώπιση της πειρατείας δεν είναι μόνον η απώλεια εσόδων για τις εταιρείες ή το δημόσιο ταμείο, αλλά και οι κίνδυνοι για τον καταναλωτή που δυστυχώς, λόγω έλλειψης ορθής πληροφόρησης και γενικότερα παιδείας ακόμα δεν το αντιλαμβάνεται (η πειρατεία, εκτός του ότι είναι μια παράνομη ενέργεια βλάπτει πολλαπλά τους δημιουργούς και όλες τις σχετικές αγορές, αλλά αυτό δεν το μαθαίνουμε…).

Ο συνδρομητής που επιλέγει να «απολαύσει» παράνομα τις υπηρεσίες των Cosmote, Nova και Vodafone TV σε ένα «πακέτο» με 15 ευρώ, εκτίθεται σε ενδεχόμενη εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού με τις πιθανότητες να αυξάνονται γεωμετρικά όσο βαδίζουμε στην ανάπτυξη των «έξυπνων» σπιτιών, δηλαδή προς περισσότερες διασυνδεδεμένες συσκευές.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA) – Συμμαχία κατά της οπτικοακουστικής πειρατείας – αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές που συνδέονται με παράνομες πλατφόρμες, η μέση πιθανότητα να εγκατασταθεί μια εφαρμογή κακόβουλου λογισμικού στις πειρατικές συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης είναι 57%.

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται, παγκοσμίως, υπάρχουν περισσότερες από 357 εκατομμύρια καθημερινές επισκέψεις σε ισοτόπους πειρατείας οπτικοακουστικών μέσων, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει, δυσανάλογα με το μέγεθός της, το 45,72% της επισκεψιμότητας.

Η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι η πειρατεία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη. Οι απώλειες στις πωλήσεις κυμαίνονται από 1,65% στη Γερμανία έως 10,4% στην Ισπανία, έχοντας    αντίκτυπο στις μελλοντικές επενδύσεις για νέο δημιουργικό περιεχόμενο, περιορίζοντας την ικανότητα των καλλιτεχνών να φέρουν τη δουλειά τους στην αγορά με βιώσιμο τρόπο, καθώς και τα φορολογικά έσοδα.

Μόνον στην Ισπανία (που επίσης έχει χαμηλή διείσδυση) η μελέτη της AAPA αναφέρει πως η πειρατεία κοστίζει περισσότερα από 2 δις. ευρώ ετησίως ενώ συμβάλει στην απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας.

Να σημειωθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν θεσμοθετήσει διοικητικό πρόστιμο για τον χρήστη.

Στη χώρα μας αν πάρουμε την συντηρητικότερη εκτίμηση για τον αριθμό των πειρατικών συνδέσεων, δηλαδή 600 χιλ. συνδέσεις με μια μέση τιμή 15 ευρώ (σύμφωνα με την έρευνά μας) τα παράνομα μηναία έσοδα είναι της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ.

Διακίνηση «μαύρου» χρήματος που ο καθένας δύναται να υποθέσει πως τροφοδοτεί και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Το παράνομο κύκλωμα που παρέχει αυτές τις συνδέσεις λειτουργεί ως πυραμίδα έχοντας ενδιάμεσους διαχειριστές που εισπράττουν το μηναίο τίμημα από έναν αριθμό καταναλωτών. Οι «εγκέφαλοι» της παράνομης αυτής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 10 και λιγότεροι από 50.

Οι servers που φιλοξενούν το παράνομο λογισμικό διαμοιρασμού του περιεχομένου των Cosmote, Nova και Vodafone TV είναι εγκατεστημένοι κατά βάση σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο της όποιας διερεύνησης, ακόμα και όταν υπάρχει βούληση από τις αρμόδιες αρχές.

Στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα για την αντιμετώπιση της πειρατείας, στην αγορά και στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και με δεδομένη την τεχνική δυσκολία τονίζεται ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση η επιβολή διοικητικού προστίμου απευθείας στον χρήστη που δέχεται να εγκαταστήσει την πειρατική σύνδεση.

Μια τέτοια απόφαση από την Πολιτεία φυσικά δεν μπορεί να ληφθεί στην παρούσα συγκυρία (εκλογές – πολιτικό κόστος).

Εκτιμάται πάντως ότι μόνον από την θεσμοθέτηση της θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μια καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους κλοπής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, μέσω της εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στα παράνομα box set όσο πληθαίνουν τα νοικοκυριά που διασυνδέουν τις συσκευές τους.