Skip to main content

Dimand: Τον Φεβρουάριο αρχίζει η επένδυση στο ιστορικό εργοστάσιο «ΦΙΞ»

Αναμένεται να «αγγίξει» τα 150 εκατ. ευρώ.

Τα 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να «αγγίξει» τελικά η επένδυση της Dimand για την ανακατασκευή και αξιοποίηση με νέες-μικτές χρήσεις του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου «ΦΙΞ», στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε σχετικά στη «Ν» ο  Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της Dimand, Νίκος Δήμτσας, το ιστορικό ακίνητο έχει περιέλθει πλέον στο σύνολό του στην κυριότητα της Dimand, τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι εργασίες κατεδάφισης των παλιών κτισμάτων που είναι μη προστατευόμενα (σ.σ. παλιές αποθήκες) και οι εργασίες ανέγερσης της νέας δόμησης-ανακατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 μετά την έκδοση των σχετικών αδειών.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα project της τάξης των 30.000 τ.μ. και θα αφορά μικτές χρήσεις, το μίγμα των οποίων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά είναι πολύ πιθανή η κατασκευή ξενοδοχείου. Σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστούν εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας βέβαια παράλληλα και τα ιστορικά-διατηρητέα κτίσματα του συγκροτήματος.

Το βιομηχανικό συγκρότημα «ΦΙΞ» είχε πρωτοχτιστεί το 1888 στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών ως οινοπνευματοποιείο «Μισραχή», ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα (1892) συνδιοικήθηκε από τις γνωστές επιχειρηματικές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντες. Το 1912 άρχισε η λειτουργία του ως ζυθοποιείο «Όλυμπος», αργότερα συνενώθηκε με το παγοποιείο-ζυθοποιείο «Νάουσα» στην απέναντι πλευρά του δρόμου και τελικά πέρασε στα χέρια του ιδιοκτήτη της αθηναϊκής εταιρείας «ΦΙΞ», Κάρολου Φιξ, το έτος 1926.

Το 1983 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, η ακίνητη περιουσία της περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα και το 1991 μετά από πλειστηριασμό το συγκρότημα αγοράστηκε από ιδιώτες με στόχο την πολιτιστική εκμετάλλευση. Το 1994 η 4η Εφορεία Νεοτέρων μνημείων χαρακτήρισε το συγκρότημα ως έργο τέχνης εξαιρετικού ενδιαφέροντος και το υπουργείο Πολιτισμού, επί θητείας Θάνου Μικρούτσικου, χαρακτήρισε το σύνολο σχεδόν των κτηρίων ως ιστορικά – διατηρητέα μνημεία. Από την εν λόγω απόφαση εξαιρέθηκαν κάποια νεώτερα τμήματα του συγκροτήματος, τα οποία αξιοποιήθηκαν ως χώροι πολιτισμού και διασκέδασης.