Skip to main content

Επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ στο «ΦΙΞ» σχεδιάζει η Dimand

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

Επένδυση άνω των 100 εκατ.ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο της Dimand για την ανακατασκευή και αξιοποίηση με νέες-μικτές χρήσεις του εμβληματικού παλιού βιομηχανικού ακινήτου «ΦΙΞ», στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Η Filma A.E., θυγατρική της Dimand, έχει υπογράψει προσύμφωνο από τον Φεβρουάριο για το 50% του εν λόγω βιομηχανικού ακινήτου και επί του παρόντος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις για την απόκτηση του συνόλου του ακινήτου, οι οποίες όπως αναφέρει στη «Ν» ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της Dimand, Νίκος Δήμτσας, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το επενδυτικό πλάνο της Dimand για το «ΦΙΞ», σύμφωνα με τον κ. Δήμτσα, θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.ευρώ και το νέο «ΦΙΞ» θα περιλαμβάνει μικτές χρήσεις, ήτοι γραφειακούς χώρους, εμπορικές χρήσεις, κατοικίες – θα υπάρξει δηλαδή και νέα δόμηση, πολιτιστικές χρήσεις και ενδεχομένως και ξενοδοχείο.

Η εν λόγω επένδυση, όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της Dimand θα σηματοδοτήσει τη συνολική αναβάθμιση της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό και με την επίσης μεγάλη επένδυση του επιβλητικού συγκροτήματος γραφείων “Hub 26” που έχει σε πλήρη εξέλιξη η Dimand από κοινού με την Prodea Investments απέναντι ακριβώς από το «ΦΙΞ». Το “Hub 26”, επί της λεωφόρου 26ης Οκτωβρίου, αποτελείται από τέσσερα λειτουργικά ανεξάρτητα και βιοκλιματικά κτήρια, με 15.600 τ.μ. νέων χώρων μελετημένων για να προσφέρουν διαφορετικές βιωματικές εμπειρίες και να φιλοξενούν κάθε νέα εκδοχή ενός σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, που εκτιμάται ότι θα στεγάσουν μελλοντικά περί τους 2.600 εργαζομένους. Είναι μια επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ.ευρώ, ενώ η κοινοπραξία στοχεύει στην πιστοποίηση του κτιρίου κατά LEED στη βαθμίδα Gold, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι θα επιτρέπουν τη διαδραστικότητα μεταξύ των χρηστών του ακινήτου. Η αρχιτεκτονική μελέτη για το “Hub 26” έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Achitects.

Το «ΦΙΞ»

Το βιομηχανικό συγκρότημα «ΦΙΞ» είχε πρωτοχτιστεί το 1888 στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών ως οινοπνευματοποιείο «Μισραχή», ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα (1892) συνδιοικήθηκε από τις γνωστές επιχειρηματικές εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντες. Το 1912 άρχισε η λειτουργία του ως ζυθοποιείο «Όλυμπος», αργότερα συνενώθηκε με το παγοποιείο-ζυθοποιείο «Νάουσα» στην απέναντι πλευρά του δρόμου και τελικά πέρασε στα χέρια του ιδιοκτήτη της αθηναϊκής εταιρείας «ΦΙΞ», Κάρολου Φιξ, το έτος 1926.

Το 1983 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, η ακίνητη περιουσία της περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα και το 1991 μετά από πλειστηριασμό το συγκρότημα αγοράστηκε από ιδιώτες με στόχο την πολιτιστική εκμετάλλευση. Το 1994 η 4η Εφορεία Νεοτέρων μνημείων χαρακτήρισε το συγκρότημα ως έργο τέχνης εξαιρετικού ενδιαφέροντος και το υπουργείο Πολιτισμού, επί θητείας Θάνου Μικρούτσικου, χαρακτήρισε το σύνολο σχεδόν των κτηρίων ως ιστορικά – διατηρητέα μνημεία. Από την εν λόγω απόφαση εξαιρέθηκαν κάποια νεώτερα τμήματα του συγκροτήματος, τα οποία αξιοποιήθηκαν ως χώροι πολιτισμού και διασκέδασης.