Skip to main content

5.500 επιχειρήσεις στο μικροσκόπιο για τις ενισχύσεις Covid-19

«Ξεσκόνισμα» από την ΑΑΔΕ σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Έκτακτους ελέγχους σε επιχειρήσεις – επιτηδευματίες για παράνομη είσπραξη κρατικών ενισχύσεων Covid-19 θα πραγματοποιήσουν το επόμενο έτος οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Η διενέργεια έκτακτων ελέγχων το 2023 θα αφορά τουλάχιστον 5.500 επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες προκειμένου να διερευνηθούν περιστατικά καταστρατήγησης των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19). Πρόκειται για κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες καταβλήθηκαν με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και των «αποζημιώσεων ειδικού σκοπού».

Οι έλεγχοι θα γίνουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρόσφατη αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ. Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα μπουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που προχώρησαν σε εκ των υστέρων τροποποιήσεις δηλώσεων ΦΠΑ για τα έτη 2019 και 2020 μόνο και μόνο για να εμφανίσουν σημαντικά μειωμένους τζίρους μεταξύ των δύο ετών και να ενταχθούν στους δικαιούχους είσπραξης «επιστρεπτέας προκαταβολής», καθώς και επιχειρήσεις που εμφάνισαν αριθμό εργαζομένων δυσανάλογο του μικρού μεγέθους τους και στη συνέχεια προχώρησαν σε εικονικές αναστολές συμβάσεων εργασίας προκειμένου να εξασφαλίσουν σε πλήθος ατόμων που δεν ήταν πραγματικά υπάλληλοί τους την είσπραξη «αποζημιώσεων ειδικού σκοπού», ύψους 534 ευρώ τον μήνα.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, πέραν της διενέργειας εξονυχιστικών ελέγχων σε επιχειρήσεις για τις οποίες ήδη υπάρχουν ενδείξεις καταστρατήγησης των διατάξεων που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, θα προχωρήσουν και σε εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό περιπτώσεων επιχειρήσεων που απέκρυψαν φορολογητέα ύλη για τα έτη 2020 και 2021 προκειμένου να εμφανίσουν τους τζίρους των ετών αυτών σημαντικά μειωμένους σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προηγούμενα έτη και να αποκτήσουν το δικαίωμα είσπραξης «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Τρανταχτές περιπτώσεις

Ήδη εδώ και 1,5 χρόνο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει τρανταχτές περιπτώσεις επιχειρήσεων που προκειμένου να εξασφαλίσουν την κρατική χρηματοδότηση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έφθασαν στο σημείο να αποκαλύψουν ξαφνικά στην Εφορία τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

– Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής», υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τις οποίες δήλωσε τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

– ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

– Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τις οποίες εμφάνισε τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

– Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, στις οποίες δήλωσε τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ ανέδειξαν περιπτώσεις φαινομένων καταστρατήγησης του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτήριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι. Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης -για 4 ώρες εργασίας τον μήνα κατά μέσο όρο- και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα καθένας από αυτούς να καταστεί δικαιούχος αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Επιστροφή «επιστρεπτέας»

Σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίσει τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών της «επιστρεπτέας προκαταβολής», από την οποία θα προκύψουν και οι υπόχρεοι της επιστροφής του 100% των ποσών που έλαβαν

Από την έντυπη έκδοση