Skip to main content

Πηγές ΔΕΗ: Πάνω από 400 εκατ. το κόστος των σταθερών τιμολογίων

Σε υψηλά επίπεδα – πάνω από 400 εκατ. ευρώ – διαμορφώνεται το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που διατίθενται σε επίπεδα κάτω του κόστους, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. Αυτό ανέφεραν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές της επιχείρησης σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στην εξέλιξη των τιμών της αγοράς κατά την περίοδο που χορηγήθηκαν τα σταθερά τιμολόγια.

Ωστόσο, ο τελικός υπολογισμός των μεγεθών στα οποία θα επιβληθεί το τέλος 90% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022 ήταν 729,91 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 927,44 εκατ. για όλη την αγορά), ποσό από το οποίο αφαιρούνται οι εκπτώσεις που κάνει η ΔΕΗ για τους πελάτες της. Το κόστος των εκπτώσεων ήταν 335,99 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι απομένουν 393,92 εκατ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί το κόστος των σταθερών τιμολογίων, το οποίο απομένει να προσδιοριστεί εντός των ημερών.

Σημειώνεται πως η επεξεργασία του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφορικά με τα υπερέσοδα των ενεργειακών ομίλων από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνεχίζεται, καθώς επί τάπητος τίθεται, όχι μόνο το τελικό ποσό που θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεισφοράς των εταιρειών στη χρηματοδότηση του Εθνικού Πακέτου Στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και ο τρόπος άντλησής του. Και τούτο διότι, σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση εντοπίζει κινδύνους νομικών εμπλοκών εάν προκριθεί το μοντέλο της φορολόγησης του 90% των υπερεσόδων και επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει προσφυγές στα δικαστήρια με αβέβαιη έκβαση. Γι’ αυτό και πλέον γίνεται λόγος όχι για φορολόγηση των υπερεσόδων, αλλά για «συνεισφορά αλληλεγγύης», με δεδομένο και το προηγούμενο της οικειοθελούς συνεισφοράς που είχαν αποδεχτεί οι εφοπλιστές το 2014, διά της υπογραφής σχετικού συνυποσχετικού με το ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται, η δέσμευση ότι το «μέρισμα αλληλεγγύης» θα καλύπτει το 90% των εσόδων. Όπως όμως εξηγούν οι πηγές, «πρέπει να γίνει ανάλυση για να εκτιμηθούν τα ακριβή κέρδη, καθώς υπάρχουν οι εκπτώσεις στα σταθερά τιμολόγια», διευκρινίζοντας ότι οι εκπτώσεις θα αφορούν όλες τις τάσεις (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή), κάτι που βάζει στο «κάδρο» και τα τιμολόγια των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι «οι επιχειρήσεις θα πρέπει και αυτές να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των μέτρων, κάτι που το καταλαβαίνουν και οι ίδιες», με δεδομένο ότι οι πόροι που θα προκύψουν από τα «ουρανοκατέβατα υπερέσοδα» συνιστούν μία από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης του συνολικού πακέτου ύψους 3,2 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομάδα που πέρασε, μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού και τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που προέρχονται από τα δικαιώματα των ρύπων και τα υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.