Skip to main content

Ενισχύσεις σε μεταποίηση και τουρισμό

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου προϋπολογισμού από 100.000 έως και 600.000 ευρώ επιδοτεί το πρόγραμμα «Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού», η προκήρυξη του οποίου υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη. Το πρόγραμμα αφορά την ίδρυση, αλλά και στην ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 52 εκατ. ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα από άποψη διαθέσεως κονδυλίων που προκηρύσσεται σε επίπεδο περιφέρειας. Από τα 52 εκατ., τα 22 θα διατεθούν για υφιστάμενες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και τα 20 για υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις. 

Επίσης 5,5 εκατ. θα διατεθούν για νέες και υπό σύσταση μεταποιητικές επιχειρήσεις και 4,5 εκατ. για νέες και υπό σύσταση τουριστικές επιχειρήσεις. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 12 Mαρτίου και ολοκληρώνεται στις 14 Ιουνίου 2019.

Το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως το 45% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης RIS3 της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας και ειδικότερα στους ακόλουθους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας: Τουρισμός, Αγροδιατροφικός Τομέας, Δομικά υλικά, Ένδυση – Κλωστοϋφαντουργία, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Τεχνολογίες Ενέργειας, Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Έργο τουλάχιστον ίσο με το 25% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στους πρώτους έξι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης και η επιχείρηση θα πρέπει να έχει υποβάλει σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αίτημα επαλήθευσης – πιστοποίησης, το οποίο θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για αντίστοιχες του παραπάνω ποσοστού δαπάνες.

Δυνητικοί δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στο παράρτημα Ι του Καν. Ε.Ε. 651/2014 (Παράρτημα της αναλυτικής πρόσκλησης IV: «Ορισμός ΜΜΕ»), υφιστάμενες, νέες ή υπό ίδρυση, που θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού και θα διαθέτουν τουλάχιστον έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στο παράρτημα VII: Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Ειδικότερα, επιλέξιμες είναι οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

Κατηγορία Α – Υπό ίδρυση: Επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης πριν από την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

Κατηγορία Β – Νέες: Επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 και οι οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ. 

Κατηγορία Γ – Υφιστάμενες: Επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και οι οποίες μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ.

Επιλέξιμες δαπάνες

Στις κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνονται οι εξής:

1. Κτήρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος: Επιλέξιμες σε αυτή την κατηγορία είναι κάθε μορφής εργασίες μετά ή άνευ υλικών επί κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων για κατασκευή, αναβάθμιση, διαμόρφωση κτηριακών υποδομών, για αρχική επένδυση (όπως αναφέρεται στον σχετικό ορισμό), καθώς και κάθε μορφής εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της ενισχυόμενης επιχείρησης. 

Δεν είναι επιλέξιμες εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνονται δαπάνες που αφορούν σε:

  •  Κτηριακές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εγκατάσταση δικτύων και ειδικές εγκαταστάσεις στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και διάθεσης προϊόντων, εργαστηριακούς χώρους, χώρους παροχής υπηρεσιών και χώρους διοίκησης της επιχείρησης.
  • Εργασίες προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων αυτοματοποίησης και ποιοτικού ελέγχου που συνδέονται πάγια με τις κτηριακές υποδομές με τρόπο μόνιμο και σταθερό ώστε ο διαχωρισμός τους να μην είναι εφικτός για χρήση σε άλλον χώρο. Εργασίες και εγκαταστάσεις που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος και την προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκατάσταση ΑΠΕ.

2. Μηχανήματα – Εξοπλισμός: Στη συγκεκριμένη κατηγορία επιλέξιμες είναι δαπάνες που αφορούν την προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία νέων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνονται δαπάνες που αφορούν σε:

  •  Προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού για τους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης, διάθεσης προϊόντων, χώρους παροχής υπηρεσιών και χώρους διοίκησης της επιχείρησης.
  •  Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού που συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος και την προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκατάσταση ΑΠΕ.

3. Λογισμικά: Στην κατηγορία αυτή επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και τεχνολογιών επικοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρονται: 

  • Προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και των επιχειρηματικών διεργασιών (τύπου SAP, ERP, SCMS, WMS,PMS).
  •  Προμήθεια εφαρμογών διαχείρισης πιστώσεων ή/ και ηλεκτρονικών πληρωμών.
  •  Προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού διαχείρισης πελατών ή προσωπικού της επιχείρησης.

4. Πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενέργειες/δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με:

α) Πιστοποίηση αναγνωρισμένων διαχειριστικών συστημάτων που καταλήγουν σε λήψη πιστοποιητικού από διαπιστευμένο προς τούτο φορέα.

β) Σχεδιασμό και πιστοποίηση, καθώς και συσκευασία/ετικέτα προϊόντων/υπηρεσιών.

γ) Πιστοποίηση ή/και διαπίστευση (όπου απαιτείται) σύμφωνα με εξειδικευμένα πρότυπα για δικαίωμα εισόδου των προϊόντων της επιχείρησης σε συγκεκριμένες νέες αγορές – στόχους.

Ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνονται τα εξής: 

  • Σχεδιασμός προϊόντος/υπηρεσίας ή επανασχεδιασμός υφιστάμενων προϊόντων προς διάθεση σε νέες αγορές.  
  • Σχεδιασμός ή επανασχεδιασμός ετικέτας/συσκευασίας. 
  •  Δοκιμές/επαληθεύσεις/πιστοποίηση προϊόντων/συσκευασίας προϊόντων από διαπιστευμένους φορείς (εσωτερικού ή εξωτερικού).

Αιτήσεις χρηματοδότησης 

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψηφίους δυνητικούς δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). 

Το έντυπο υποβολής αίτησης χρηματοδότησης, όπως και όλα τα συνοδευτικά έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους: της ΕΥΔ Ε.Π. ΠΚΜ (www.pepkm.gr), του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και στην ιστοσελίδα του ΠΣΚΕ (www.ependyseis.gr).