Skip to main content

9μηνο πλήρους… ανάρρωσης για τις εισηγμένες

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Οι εισηγμένες εταιρείες ξεπέρασαν τις επιπτώσεις της πανδημίας και επέστρεψαν με εκκωφαντικό τρόπο στην κερδοφορία στο 9μηνο του 2021, αφήνοντας καλές υποσχέσεις για ένα συνολικό κερδοφόρο 2021, σβήνοντας τη χειρότερη χρονιά που ήταν το 2020, λόγω του ξεσπάσματος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Με καλή διαχείριση του λειτουργικού κόστους μέσω περιορισμού των δαπανών τους και αύξηση των εξαγωγών κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τζίρου και κερδοφορίας στους εννέα πρώτους μήνες της χρονιάς. 

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021, σε σύνολο 124 εισηγμένων ποσοστό 81% πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 43,815 δισ. ευρώ από 40,658 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 2020, δηλαδή πέτυχε αύξηση 7,76%.

Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων οι 124 εισηγμένες παρουσίασαν κέρδη 3,029 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 131 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. 

Aρκετές εισηγμένες δεν δημοσίευσαν καθαρά κέρδη και προτίμησαν τα προ φόρων κέρδη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαμηλή βάση σύγκρισης του 2020, η μικρότερη χρονική περίοδος αδράνειας συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων, αλλά και η χαμηλότερη φορολογία υποστήριξαν την κερδοφορία του εννεαμήνου, ειδικά στο λειτουργικό σκέλος των εμποροβιομηχανικών εταιρειών.

Έκτακτοι παράγοντες

Πάντως, σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες τα φετινά κέρδη έχουν επηρεαστεί θετικά από έκτακτους παράγοντες, όπως π.χ. η ανατίμηση των εύλογων αξιών των ακινήτων, η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των λοιπών πρώτων υλών (που οι περισσότερες εισηγμένες είχαν «αγορασμένες» στις αποθήκες τους), καθώς και τα κέρδη από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τρίτο τρίμηνο 2021 εξελίχθηκε με σαφώς ικανοποιητικό ρυθμό για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τη θετική εξέλιξη των εταιρικών επιδόσεων και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ακολουθώντας ένα ιδιαίτερα ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο.

Ειδικότερα οι μεταλλουργικές εταιρείες οδεύουν προς χρονιά ρεκόρ στην κερδοφορία τους, καθώς οι επιδόσεις τους -εκτός από το χαμηλό κόστος πωληθέντων- ενισχύθηκαν και από την αυξημένη ζήτηση στον κλάδο της κατασκευής. 
Το ίδιο ισχύει και για το εμπόριο ξυλείας, το οποίο μετά από πολλές χρήσεις ζημιών «βγαίνει» σε κερδοφορία. Ο τουρισμός είχε καθολική θετική επίπτωση στις εταιρείες μεταφορών, ενοικίασης οχημάτων, αλλά και στις εταιρείες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών και διύλισης. 

Οι εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής ανέβασαν τζίρο και οργανικά κέρδη. 

Η λήξη των αναστολών πληρωμών ενοικίων, καθώς και η αύξηση του ενεργητικού των εταιρειών ακινήτων, εκτός από τη βελτίωση των εσόδων, ανέβασαν και την αξία των ακινήτων, γράφοντας μερικά επιπλέον έκτακτα έξοδα στις εταιρείες ακινήτων.

Πώς κινήθηκαν

Σε ιστορικό ρεκόρ επίδοσης όλων των εποχών στην τελική γραμμή ένα τρίμηνο πριν τελειώσει η χρήση βρίσκονται οι εταιρείες Πλαστικά Θράκης, Autohellas Quest Holdings, Performance, E-Net, Μοτοδυναμική, Πετρόπουλος, Αλουμύλ Μυλωνάς, Ξυλεμπορία, ενώ σε τροχιά ρεκόρ βρίσκονται οι Παπουτσάνης, Entersoft, Ακρίτας και BriQ Properties.

Στα 297 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2021, με την ισχυρή λειτουργική επίδοση να επιβεβαιώνει τη δυναμική του δικτύου της τράπεζας. Στα 626,5 εκατ. ευρώ ανήλθε το επαναλαμβανόμενο EBITDA της ΔΕΗ κατά το εννεάμηνο του 2021, από 696 εκατ. ευρώ εννεάμηνο του 2020, επιδεικνύοντας σημαντική ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση.

Με νέα ιστορικά επίπεδα κύκλου εργασιών (1,698 δισ. ευρώ) και κερδοφορίας (115 εκατ. ευρώ) έκλεισε το εννεάμηνο του 2021 η Mytilineos, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, για τη μετάβαση σε ακόμη πιο αυξημένα οικονομικά μεγέθη τα αμέσως επόμενα έτη σε ευθυγράμμιση με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. 

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε τζίρο πάνω από το 1 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2021, υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών (+143%) έναντι του 2020, ενώ η Motor Oil, χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της κατανάλωσης καυσίμων, πέτυχε ιστορικά υψηλό κύκλο εργασιών πάνω από 7 δισ. ευρώ το 9μηνο (έναντι 4,47 δισ. πέρυσι), με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 205 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 111 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του ανακοίνωσε ο όμιλος Quest Συμμετοχών, καταγράφοντας ενοποιημένες πωλήσεις 669,3 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 57,9 εκατ. ευρώ ενώ πενταπλασιάστηκαν τα καθαρά μετά φόρων κέρδη (λόγω και της πώλησης της Cardlink). 

Επιστέγασμα της εκπληκτικής πορείας των τελευταίων ετών είναι η είσοδος στον FTSE 25 στη θέση της ΕΧΑΕ από τις 17 Δεκεμβρίου.

Το εννεάμηνο του 2021 η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4% (9,9 εκατ. ευρώ) στα 257,5 εκατ. ευρώ από 247,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2020, ενώ η συνολική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 1,5%.