Skip to main content

Πιέσεις σε έσοδα – κερδοφορία δέχθηκε η ΔΕΗ στο εννεάμηνο

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Μείωση της κερδοφορίας παρουσίασε η ΔΕΗ στο 9μηνο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που εξέδωσε χθες.

Έτσι, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 392,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 37,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, όταν έφτασαν τα 630,4 εκατ. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, η παραπάνω μείωση οφείλεται ουσιαστικά στην αρνητική επίπτωση εξωγενών παραγόντων, όπως το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του περασμένου χειμώνα, η πρόσθετη χρέωση προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αλλά και η αύξηση της μοναδιαίας χρέωσης του ΕΦΚ στο ντίζελ.

Μάλιστα, η ΔΕΗ αποτιμά σε 411,2 εκατ. ευρώ τη συνολική επίδραση αυτών των παραγόντων.

Συμπεριλαμβάνοντας και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποσχίστηκε από τον όμιλο της ΔΕΗ στις 15 Ιουνίου, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 475 εκατ. στο 9μηνο, μειωμένα κατά 38,8% από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Μείωση κατά 65,8% παρουσίασαν και τα κέρδη μετά από φόρους, καθώς ανήλθαν στα 23,8 εκατ., έναντι 69,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2016. 

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία παρουσίασε συρρίκνωση και στον κύκλο εργασιών, ο οποίος άγγιξε τα 3.743,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, με συνέπεια να είναι μειωμένος κατά 242,8 εκατ. ευρώ (6,1%) από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Μία πτώση που αποδίδεται στην απώλεια μεριδίου αγοράς, στην επιβράβευση των συνεπών πελατών με την παροχή εκπτώσεων, αλλά και στην αύξηση του συντελεστή για την αποτύπωση των απωλειών (κυρίως μη τεχνικών – ρευματοκλοπές). Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως σημειώνει, οι παράμετροι αυτοί θα είχαν ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση, αν τους πρώτους εννέα μήνες δεν αυξανόταν η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (παρουσιάζοντας άνοδο 2,8%), η οποία μετρίασε την απώλεια εσόδων από τις πωλήσεις ρεύματος.

Σε επίπεδο 8μηνου, θετική εξέλιξη για την εταιρεία αποτελεί η μείωση του καθαρού χρέους, εξαιρουμένου μάλιστα του ΑΔΜΗΕ, το οποίο στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 3.846,1 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 476,7 εκατ. σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και κατά 476,1 εκατ. σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μειώθηκε η θετική εξέλιξη της πορείας των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξε αντιστροφή προβλέψεων κατά 105,5 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Ειδική μνεία στην αντίστροφη των προβλέψεων έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, σχολιάζοντας τα βασικά οικονομικά και λειτουργικά μεγέθη της περιόδου, την οποία απέδωσε στις δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η πρόσληψη του εξειδικευμένου σύμβουλου για τη διαχείριση του πελατολογίου και οι κινήσεις που θα δρομολογηθούν άμεσα,για τη μείωση των οφειλών στοχευμένων κατηγοριών πελατών, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας. 

Όπως προσθέτει, προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει και η καθιέρωση μηνιαίων λογαριασμών για όσους είναι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή ηλεκτρονικής πληρωμής της εταιρείας. Την εφαρμογή χρησιμοποιούν σήμερα περίπου 800.000 καταναλωτές, ενώ στόχος της ΔΕΗ είναι ο αριθμός τους να φτάσει τα 2 εκατομμύρια το 2018. 

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτηρίζει επίσης πολύ σημαντικό γεγονός τη μείωση του καθαρού χρέους, ενώ εκτιμά ως θετική εξέλιξη τη δέσμευση για εξόφληση όλων των οφειλών του Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο του 2018, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της πολιτείας για καταβολή 476 εκατ. ευρώ για κάλυψη μέρους των δαπανών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Τέλος, αναφέρει πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το στρατηγικό και επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου, το οποίο εκπονείται με συνδρομή της McKinsey.