Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]
Σε διαρκή ανάπτυξη βρίσκεται η Energean Oil and Gas, με projects εντός κι εκτός συνόρων, τα οποία είναι δυνατό να αποφέρουν τεράστια οφέλη στην αγορά υδρογονανθράκων και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία. Παρά τα γνωστά εμπόδια και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του ελληνικού Δημοσίου, που φρενάρουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών σε πολλές περιπτώσεις, ο όμιλος κινείται, δραστήρια, τόσο στην «παραδοσιακή» βάση του στον Πρίνο, όσο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ, ενώ σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στο Κατάκολο.
Σύμφωνα με κύκλους της Energean, στην παραχώρηση του Πρίνου, σχεδιάζονται για το 2018 γεωτρήσεις τόσο στα κοιτάσματα Πρίνου και Βόρειου Πρίνου όσο και στο κοίτασμα Έψιλον. Τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα του Πρίνου είναι περίπου 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 20 εκατ. δυνητικά. Στην περιοχή του Κατάκολου τα βεβαιωμένα αποθέματα που έχουν πιστοποιηθεί είναι 10,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, υπερτριπλάσια από αυτά που προέβλεπε η εκτίμηση του Δημοσίου στον σχετικό διαγωνισμό. Στην εν λόγω περιοχή εκπονείται η Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση, με στόχο να ξεκινήσει γίνει η πρώτη γεώτρηση έως τον χειμώνα του 2019.
Ιωάννινα, Μαυροβούνιο, Αιτωλοακαρνανία
Σε ό,τι αφορά, στο μεταξύ, το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή των Ιωαννίνων, ήδη ο εταίρος της σχετικής κοινοπραξίας, η Repsol, έχει ξεκινήσει τις εργασίες της σεισμικής έρευνας. Εξάλλου, το πρόγραμμα για Μαυροβούνιο προβλέπει σεισμική έρευνα πιθανότατα μέσα στο νέο έτος. Όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία, αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 60% και του ρόλου του Operator στη Repsol.
Τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δραστηριότητες στο Ισραήλ, όπου τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο δυνητικά αποθέματα φθάνουν τα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια αερίου ή 446 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Η Energean, ως γνωστόν, κατέχει το 50% της Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν. Η εταιρεία εξετάζει όλα τα πρόσφορα μέσα στις αγορές ώστε να εξασφαλίσει το ύψους 1,5 δισ. επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς. Η Energean και μια κοινοπραξία ινδικών πετρελαϊκών εξασφάλισαν οικόπεδα στην ισραηλινή ΑΟΖ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν.
Oι προσφορές είχαν υποβληθεί πριν από 18 μήνες, ενώ η Energean εξασφάλισε άδειες έρευνας και παραγωγής για τα οικόπεδα 12, 21, 22, 23 και 31, τα οποία γειτνιάζουν στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν που επίσης εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία. Στις σκέψεις των επικεφαλής της, με στόχο την περαιτέρω επέκταση του ομίλου, είναι και η είσοδος στη χρηματιστηριακή αγορά, όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες, με πιθανότερη αυτή του Λονδίνου. Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) αναμένεται να ληφθεί στο πρώτο 3μηνο ή 4μηνο του 2018.
Οργανωτικές προσαρμογές
Η έντονη κινητικότητα της Energean οδήγησε σε νέες οργανωτικές προσαρμογές στους κόλπους της. Έτσι, ο Μαθιός Ρήγας είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean και ο Δημήτρης Γόντικας αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος του συνόλου των δραστηριοτήτων της Energean στην Ελλάδα, από 1/1/2018.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2008 και μετά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, η Energean Oil & Gas δημιούργησε περισσότερες από διακόσιες νέες άμεσες θέσεις εργασίας, με άξονα την παραγωγή και επεξεργασία υδρογονανθράκων στον Πρίνο. Το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου φθάνει, πλέον, στα 480 άτομα, ενώ, στη διάρκεια της περιόδου 2008-2016, το ελληνικό Δημόσιο, επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και συνεργάζονται με την εταιρεία, καθώς και η τοπική κοινωνία της Καβάλας, καρπώθηκαν περί τα 360 εκατομμύρια ευρώ (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί, λογαριασμοί, προμηθευτές κ.λπ.).