Skip to main content

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: 12.000 τόνοι βύνης ελληνικού κριθαριού και φέτος στο εξωτερικό

Στην εξαγωγή βύνης από ελληνικό κριθάρι προχωράει και φέτος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πρακτική που εγκαινίασε το 2019. Στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού που υλοποιεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, η εταιρεία προμηθεύεται κριθάρι από Έλληνες παραγωγούς, το βυνοποιεί στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και με αυτό καλύπτει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα.

Οι δύο αγορές στις οποίες θα εξαχθεί η ελληνική βύνη για φέτος είναι αυτές της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια) και της Ιταλίας, με το πλάνο της να περιλαμβάνει εξαγωγές ύψους 3.000 και 9.000 τόνων αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι η εταιρεία, μετά την κάλυψη των αναγκών παραγωγής της, προχώρησε σε συνολική εξαγωγή 11.000 τόνων βύνης στην Αυστρία και το Ισραήλ.

Το επιτυχημένο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, το πρώτο και μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα,  συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια. Σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 2.500 παραγωγοί σε 19 νομούς, καλλιεργώντας μία έκταση συνολικά 150.000 στρεμμάτων. Από το 2008, χρονιά έναρξης του προγράμματος, η εταιρεία έχει προμηθευτεί πάνω από 450.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας. Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Απόδειξη της υψηλής ποιότητας βυνοποιήσιμου κριθαριού που παράγεται στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας είναι η εξαγωγή βύνης και σε αγορές του εξωτερικού, μία πολιτική την οποία η εταιρεία προωθεί τα τελευταία χρόνια. Η υψηλή ποιότητα άλλωστε είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της έρευνας & ανάπτυξης νέων ποικιλιών κριθαριού που πραγματοποιεί σταθερά η εταιρεία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της διαρκούς υποστήριξης κατά τη διάρκεια της χρονιάς από ειδικευμένους γεωπόνους, αλλά και των προγραμμάτων επιμόρφωσης των παραγωγών που διεξάγει η εταιρεία.

Με τον τρόπο αυτό, δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς κριθαριού να γίνονται προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την παρουσία του ελληνικού κριθαριού στη διεθνή αγορά μπίρας.