Skip to main content

Αναστολή λειτουργίας εξετάζουν τα ξενοδοχεία πόλης στο lockdown

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Σε αναστολή λειτουργίας αναμένεται να οδηγηθούν πολλά ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για lockdown.

Η αδυναμία μετακίνησης μεταξύ νομών, αλλά και οι πτήσεις από το εξωτερικό που βρίσκονται στο ναδίρ, καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία των ξενοδοχείων αδύνατη, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο lockdown. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις σε πόλεις της περιφέρειας που προς στιγμήν δεν βρίσκεται κανείς επιχειρηματίας που να θέλει να κρατήσει το ξενοδοχείο του ανοικτό.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος επισημαίνει ότι ζητούμενο δεν είναι η ανάκαμψη σε αυτή τη φάση, αλλά η επιβίωση.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά Ταμείο Επιβίωσης. Και το Ταμείο Επιβίωσης πρέπει να έρθει πολύ γρήγορα, στις αρχές του 2021» σημειώνει ο κ. Τασιός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, εξηγεί στη «Ν» ότι ως ξενοδόχος 12μηνης λειτουργίας «Καλείσαι να προσπαθήσεις να μείνεις ανοικτός ως ξενοδόχος σε ένα περιβάλλον που δεν έχει αντικείμενο εργασίας ουσιαστικά» (κλειστή κυκλοφορία μεταξύ νομών και με το σταγονόμετρο η κίνηση από το εξωτερικό).

Στα θετικά καταγράφει το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία εξαιρέθηκαν από το lockdown και δεν θεωρούνται επιχειρήσεις επικινδυνότητας. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν αντιμετωπίσει πολύ σωστά και σοβαρά το ζήτημα εφαρμογής των πρωτοκόλλων, υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός.

Μέτρα στήριξης

Σύσσωμη η ξενοδοχειακή κοινότητα ζητά να συμπεριληφθούν και τα ξενοδοχεία στα γενικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο lockdown, αφού ο τζίρος τους θα είναι μηδενικός. Ένα χαρακτηριστικό μέτρο που έχουν βάλει στο τραπέζι είναι η αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, αλλά και τους όρους για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, που προβλέπει πτώση τζίρου 70%, να μη συμπεριληφθεί το α’ τρίμηνο του έτους, διότι την περίοδο εκείνη (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) η πανδημία δεν είχε «χτυπήσει» ακόμα τη χώρα και οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά.

«Το επόμενο εξάμηνο θεωρούμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον τουρισμό» σημειώνει ο κ. Βασιλικός και προσθέτει: «Βλέπουμε ότι έχουμε μπει σε έναν χειμώνα εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα την επιβίωση και μετά της μακροχρόνια ανάπτυξη. Και η πρώτη φάση δεν έχει τελειώσει ακόμα καθώς εισερχόμαστε σε έναν δύσκολο χειμώνα και αναμένεται να χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις σε οικονομικό πλαίσιο. Γιατί θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση κίνηση που θα θυμίζει προηγούμενους χειμώνες καθώς δεν υπάρχουν συνέδρια αλλά και city break, στα οποία στηρίζονται κυρίως τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία».

Από την πλευρά του ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει ότι «αν δεν χρηματοδοτηθούν οι νυν επιχειρήσεις, ενώ είναι εν ζωή, τότε δεν πρόκειται να έχουμε οικονομικό ιστό στο μέλλον και προφανώς ούτε κοινωνικό ιστό. Αυτό πρέπει να είναι το ζήτημα της επόμενης μέρας. Τα έργα της μεγάλης ανάκαμψης ας περιμένουν». Ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, είναι να «ζήσουμε». Ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι θα είναι δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ αναφερόμενος στο πλήγμα που έχει ήδη υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος από την πανδημία υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία πόλης που έχουν να δουν πληρότητες από τον Μάρτιο, ενώ φαίνεται να εξανεμίζονται οι ελπίδες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ορεινούς προορισμούς και ήλπιζαν να δουλέψουν τα Χριστούγεννα. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ έδωσε ακόμη ένα συγκλονιστικό στοιχείο: «Από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, δεν είναι ανοιχτά πάνω από 2.000 και η αναγκαστική αναστολή εργασιών συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου) άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά.

Τουριστικά γραφεία

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Η Ομοσπονδία από την πρώτη ημέρα της κρίσης είχε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να κοπάσει η πανδημία αλλά, αντίθετα, πρέπει τώρα να χαράξουμε τη στρατηγική του τουρισμού μας. Γι’ αυτό και δεν σταματήσαμε λεπτό να σχεδιάζουμε συνέργειες με τουριστικούς φορείς στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία. Λόγω τεχνογνωσίας επάνω στο αντικείμενο, αλλά και κατάρτισης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, θέτουμε εαυτούς αρωγούς της πολιτείας. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε άμεσα και εμπεριστατωμένα τις απόψεις αλλά και τις προτάσεις μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα βγει δυνατός από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Μετά την ανακοίνωση και νέων μέτρων αυτές τις ημέρες σε ευρωπαϊκές χώρες, η ανάγκη να βρεθούν λύσεις ανάκαμψης εντείνεται. Ένα στρατηγικό πλάνο για τη χώρα μας και τον ελληνικό τουρισμό θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μεν τα συμπτώματα, αλλά και το ίδιο το πρόβλημα σφαιρικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Μένει σπίτι» η ΕΤΑΔ

Την αναστολή λειτουργίας από το Σάββατο 7.11.2020 έως και τη Δευτέρα 30.11.2020 των επιχειρηματικών της μονάδων, Ακτή Βουλιαγμένης, Σπήλαια Διρού, Μουσείο Αχίλλειο, Ιαματική Πηγή Υπάτης και Γκολφ Αφάντου Ρόδου, ανακοίνωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Ακολουθεί πιστά τις υποδείξεις και τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διασπορά του ιού και να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών».

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ είναι ήδη έτοιμη με προτεινόμενα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα – Καϊμακτσαλάν να υποδεχθεί μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων τους επισκέπτες και τους χιονοδρόμους, σύμφωνα και πάλι με τις υποδείξεις της Πολιτείας.