Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας, με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, κατήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου από την Πτολεμαίδα.
Όπως ανέφερε, οι τρίτοι παραγωγοί εφάρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τριτο σε πολυ υψηλές τιμές. «Με αυτην την έλλειψη, χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση» σημείωσε.
Υποστήριξε ότι αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους. «Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βαρος, οι τρίτοι ειχαν ευκαιρια για αποκόμιση κερδων και για τις αρχες θέτω ενω ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κανουν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Επισήμανε ακόμη ότι το κόστος από την αύξηση της οριακής τιμής θα αποτιμηθεί, ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλέον κόστος άνω των 30 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργήσει με πετρέλαιο μονάδες φυσικού αεριου σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μονάδες. Έθεσε επίσης θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ απο τον λογαριασμό ασφάλειας εφοδιασμού.
Τι είπε για την πώληση μονάδων ή του 17% της ΔΕΗ
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την αντίθεσή του στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να απορρίψει μέχρι τέλους τις πιέσεις στις διαπραγματεύσεις για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας.
Δήλωσε επίσης αντίθετος στην πώληση μονάδων, επαναφέροντας την πρόταση για δημιουργία δύο θυγατρικών στον τομέα της προμήθειας, που θα οδηγήσουν σε πιο ομαλό άνοιγμα της αγοράς ρεύματος. Στις θυγατρικές αυτές θα εισφερθούν συμβόλαια από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, ελκυστικές και μη, και θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους ανταγωνιστές. Πάντως, όπως είπε, οι πιέσεις που ασκούνται στη διαπραγμάτευση αποσκοπούν στο να περιγράφουν από τώρα τα δομικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς, «στα οποία περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων».
Και για το 17% τόνισε ότι η ΔΕΗ στηρίζει τη θέση της κυβέρνησης να ενταχθεί στο υπερταμείο για αξιοποίηση. «Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, είπε, είναι αρνητικό να υποχρεωθεί η χώρα να πουλήσει το 17 % της ΔΕΗ δήθεν για εξόφληση χρέους όταν η χρηματιστηριακή τιμή είναι σε αυτά τα επίπεδα».
Για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, είπε μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ αιφνιδιάστηκε και δεν είχε γνώση της υπόθεσης των αμοιβών και ότι ο ίδιος, πριν εκδηλωθεί η παρέμβαση του υπουργείου, είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους της ΔΕΗ στο εποπτικό συμβούλιο να επαναφέρουν τις αμοιβές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στα επίπεδα του πλαφόν που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόσθεσε πάντως ότι οι αμοιβές των διοικήσεων κρατικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να προσδιορίζονται με κριτήρια ατομικής αυθαιρεσίας αλλά ούτε με κριτήρια λαϊκισμού και η συγκεκριμένη υπόθεση δεν βοηθά στην κατεύθυνση αυτή.
«Διακοπές μόνο σε όσους δεν πληρώνουν ενώ μπορούν»
Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι το δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εγκρίθηκε, ενώ σε ερώτηση για τις αποκοπές ανέφερε ότι οι διακοπές λόγω χρέους κατά κανόνα γίνονται μονό σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, ζητώντας αν υπάρχουν διαφορετικά κρούσματα να ενημερώνεται η επιχείρηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ