Σημαντικές είναι οι αλλαγές που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο χώρο των επιστημονικών συνεδρίων και συγκεκριμένα στη διαδικασία που θα ακολουθείται για τη διοργάνωση αυτών από τις επιστημονικές εταιρείες, αλλά και τη συμμετοχή των επιστημόνων. Πάντως για την ώρα η «πληθωρικότητα» του κλάδου των συνεδρίων εξακολουθεί να διατηρείται αμείωτη, ειδικά για τις πιο «προκλητικές» στα αυτιά των ιθυνόντων διοργανώσεις του εξωτερικού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΦ σχετικά με τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να καλύπτουν με νόμιμο τρόπο τις αποστολές επιστημόνων υγείας σε συνέδρια του εξωτερικού, τα συνολικό κόστος για το 14μηνο Μάιος 2016-Ιούνιος 2017 (δεν υπάρχουν στον ΕΟΦ στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2016) διαμορφώνεται στα περίπου 32 εκατ. ευρώ. Από αυτό το συνολικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε αιτήματα με κόστος συμμετοχής γιατρών της τάξης των 3,1 εκατ. ευρώ, τα οποία απορρίφθηκαν από τον ΕΟΦ ή ακυρώθηκαν. Έτσι διαπιστώνουμε ότι στο προαναφερθέν διάστημα το συνολικό κόστος των αιτημάτων που εγκρίθηκαν έφτασε λίγο χαμηλότερα των 29 εκατ. ευρώ, όταν για το σύνολο του 2015 ξεπερνούσε τα 33 εκατ. ευρώ. Φαίνεται δηλαδή ότι πλέον οι προϋπολογισμοί των εταιρειών για συνέδρια αλλά πιθανότατα και η πιο σφιχτή πολιτική του ΕΟΦ οδήγησε και στον περιορισμό των αιτήσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων και της αξίας των παροχών επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας που συμμετέχουν σε επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό. Όπως γνωρίζουμε, η διαδικασία πάγωσε μετά από σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία μάλιστα υπερίσχυσε και του νέου αιτήματος που είχε υποβληθεί από τον ΕΟΦ.
Παρ’ όλα αυτά εδώ και μερικά χρόνια ο ΕΟΦ δημοσιοποιεί κάποια στοιχεία τα οποία αφορούν στα συγκεντρωτικά κόστη των εταιρειών. Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, διαπιστώθηκε ότι για το 14μηνο που αναφέραμε ο ΕΟΦ ενέκρινε περί τα 6.450 αιτήματα που αφορούσαν σε περισσότερες από 11.880 συμμετοχές κυρίως γιατρών (αλλά και κάποιων νοσηλευτών και φαρμακοποιών), σε μια σειρά σημαντικών επιστημονικών συνεδριών εκτός Ελλάδας. Σημειώνεται ότι τα συνολικά αιτήματα ήταν λίγο πάνω από 7.500 για περίπου 13.300 συμμετοχές γιατρών και επιστημόνων υγείας. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΦ περί τα 360 ακυρώθηκαν και 690 απορρίφθηκαν.
Η πλειονότητα των αποστολών που εγκρίθηκαν, δηλαδή τα περίπου 4.640 αιτήματα αφορούσαν την κάλυψη των εξόδων μόνο για ένα άτομο. Όμως υπάρχουν και αιτήματα για 100 «μεγάλες» αποστολές οι οποίες και αγγίζουν το όριο που έχει τεθεί από πλευράς συμμετεχόντων, δηλαδή τους 10 επιστήμονες. Τα αιτήματα για αυτές τις καλύψεις συμμετοχών έχουν budget που μπορεί να ξεπεράσει και τα 40 χιλ. ευρώ για μια εταιρεία.
Μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΕΟΦ μόλις 40 αιτήματα από όσο ενέκρινε ξεπερνούν τα 30 χιλ. ευρώ σε κόστος συμμετοχών, έχοντας απορρίψει ελάχιστα. Γενικά φαίνεται οι «ακριβές» αποστολές πλέον να εκλείπουν.
Αλλαγή πλαισίου
Σημειώνεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου αλλάζει πλήρως το τοπίο διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων υγείας και της συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας σε αυτά, σύμφωνα με νέα απόφαση της προέδρου του ΕΟΦ καθ. Κατερίνας Αντωνίου.
Επίσης ο ΕΟΦ προχώρησε πριν από μερικές εβδομάδες και στην επικαιροποίηση της εγκυκλίου του Αυγούστου σχετικά με τις επιστημονικές εκδηλώσεις, μετά από συζητήσεις και με τη φαρμακοβιομηχανία, όμως παραμένουν κάποια «γκρίζα» σημεία.
Με βάση την τροποποιητική εγκύκλιο σημειώνονται τα εξής, ως επιπλέον διατάξεις:
- Στα έξοδα προώθησης περιλαμβάνονται επίσης τα έξοδα οργάνωσης των εκδηλώσεων (ενοικίαση χώρου, συνεδριακό υλικό, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, φιλοξενία οργανωτών και προσκεκλημένων, εστίαση συμμετεχόντων), καθώς και η μεταφορά και εγγραφή Επαγγελματιών Υγείας.
- Εξακολουθεί να ισχύει το περιθώριο υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά 25%. Σημειώνεται ότι η αρχική χορηγία από κάθε εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ δύναται να ανέρχεται στο ποσό των 2.500 ευρώ, με ανώτατο όριο από το σύνολο των εταιρειών/χορηγών, το ποσό των 10.000 ευρώ.
- Αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, η υποβολή μπορεί να γίνεται όλο το μήνα, τους μήνες που ορίζονται από την ισχύουσα εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρά οι χρονικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί.
- Ο κάθε φορέας θα πρέπει να μεριμνά για την έγκαιρη κατάθεση της αίτησης 2 μήνες πριν από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και όχι νωρίτερα από 8 μήνες και όχι 6. Διαφορετικά θα απορρίπτονται από τη βάση αυτοδικαίως.
- Μετά το πέρας της επιστημονικής εκδήλωσης και εντός 6 μηνών, ο διοργανωτής επιστημονικός φορέας ή διοργανώτρια εταιρεία αρμοδιότητας ΕΟΦ υποβάλλει μόνο ηλεκτρονικά: Τον οικονομικό απολογισμό της εκδήλωσης (έσοδα – έξοδα), την ονομαστική κατάσταση χορηγών και το ύψος χορηγιών (αν υπάρχουν), τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως προκύπτει από τις εγγραφές που έγιναν.
- Δύο μήνες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης και όχι νωρίτερα από 8 μήνες, υποβάλλονται μηνιαίως, ηλεκτρονικά, από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ, στοιχεία αναφορικά με συμμετοχές επαγγελματιών υγείας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού και σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Εσωτερικού – Εξωτερικού. Η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα.
- Εκ των συμμετεχόντων το 10% θα είναι ειδικευόμενοι προ-τελευταίου και τελευταίου έτους ειδικότητας, καθώς και ειδικευόμενοι που έχουν να παρουσιάσουν ερευνητική εργασία. Ισχύει για το Εσωτερικό & Εξωτερικό. Η κάθε εταιρεία αρμοδιότητας ΕΟΦ δύναται να επιχορηγεί τη συμμετοχή του ίδιου επιστήμονα: 2 φορές για εκδηλώσεις που διοργανώνονται από επιστημονικούς φορείς και νοσοκομεία και 2 φορές για εκδηλώσεις που διοργανώνονται από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ στο Εσωτερικό, 2 φορές για εκδηλώσεις που διοργανώνονται από επιστημονικούς φορείς στο Εξωτερικό, συν Ενεργές συμμετοχές του ΕΥ.
- Απολογιστικά ενημερώνεται από την εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, η βάση δεδομένων του ΕΟΦ, με όλα τα ανωτέρω στοιχεία για τις εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού και το τελικό κόστος, εντός 2 μηνών μετά το πέρας της εκδήλωσης.
- Οι εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ μπορούν να υποστηρίζουν οικονομικά τους επαγγελματίες υγείας (ατομικά ή ομαδικά), με την παροχή κωδικών πρόσβασης, για τη συνέχιση της εκπαίδευσης, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας.
- Κάθε εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, δύναται να καταθέτει αιτήσεις για 2 συναντήσεις Εμπειρογνωμόνων ανά θεραπευτική κατηγορία* ετησίως, με ανώτατο ετήσιο (ημερολογιακό) όριο είκοσι 20, για εγκεκριμένα ή υπό έρευνα φάρμακα και θεραπείες, για το Εσωτερικό και 2 συναντήσεις Εμπειρογνωμόνων ανά θεραπευτική κατηγορία ετησίως, με ανώτατο ετήσιο (ημερολογιακό) όριο 10, για εγκεκριμένα ή υπό έρευνα φάρμακα και θεραπείες, για το Εξωτερικό. Ο αριθμός ανά αποστολή δεν θα υπερβαίνει τους 10 εμπειρογνώμονες και έκαστος εμπειρογνώμων μπορεί να συμμετάσχει έως 2 φορές ετησίως ανά εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, για το Εσωτερικό και 3 εμπειρογνώμονες, με έκαστο εμπειρογνώμονα να μπορεί να συμμετάσχει έως 2 φορές ετησίως ανά εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, για το Εξωτερικό.
* Η σχετική κατάταξη των εν λόγω αιτημάτων θα γίνεται ανά 1ο επίπεδο ATC.