Skip to main content

Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις

Του Δημήτρη Μπακατσέλου,
προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα μας μέχρι το 2020 στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σημαντικό μέρος του ΕΣΠΑ θα διαχειριστούν οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ σημαντικά θα είναι και τα οφέλη για την περιφέρεια, τόσο από την υλοποίηση έργων υποδομής όσο και τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αναμφισβήτητα, τα 35 περίπου δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που είναι προγραμματισμένα να εισρεύσουν στη χώρα μας μέχρι το 2020 μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν περιφερειακή ανάπτυξη και να αποτελέσουν το έναυσμα για μια επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι η ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο στην παρούσα χρονική στιγμή, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και τα οποία θα είναι διεθνώς ανταγωνιστικά και θα αυξήσουν την εισροή πόρων από το εξωτερικό. Αυτές τις επενδύσεις έχουμε ανάγκη και αυτές είναι που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα υγιές και ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα περιβάλλον εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση και προς τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αποεπένδυση και φυγή εργαζομένων στο εξωτερικό. Αυτό το περιβάλλον καθορίζεται από τους νόμους και τις διαδικασίες που ακολουθεί μια χώρα και συνεπώς δεν έχει να κάνει με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά με την κεντρική κυβέρνηση.

Όταν δεν υπάρχουν λοιπόν αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα μπορεί και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει από μόνη της ανάπτυξη. Αναμφισβήτητα οι ευρωπαϊκοί πόροι που κατευθύνονται στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις είναι σημαντικοί και μπορούν να βοηθήσουν πυροδοτώντας μια ανάπτυξη. Όμως σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες τον κύριο ρόλο παίζει ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός είναι που προσφέρει θέσεις εργασίας και αυτός είναι που δημιουργεί εισόδημα. Όταν λοιπόν μια επιχείρηση αναλάβει την υλοποίηση ενός έργου που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους για να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα φιλικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

Η ακολουθούμενη πολιτική της υπερφορολόγησης έως εξόντωσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών επί 9 χρόνια οδηγεί πλέον σε εξαθλίωση όλη την οικονομία. Είναι προφανές ότι χωρίς ιδιωτική δραστηριότητα, χωρίς ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε ο δημόσιος. Τη στιγμή όμως που οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε ένα ελεύθερο επαγγελματία ξεπερνούν το 70% είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ωθούμε όσους μπορούν να φύγουν απ’ τη χώρα, να φοροδιαφύγουν ή να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.

Οι πόροι που θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια για να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θα πρέπει να κατευθυνθούν σε απασχόληση τοπικών παραγωγικών συντελεστών (κυρίως επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού), ενώ θα πρέπει κατά την υλοποίηση των έργων να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες. Επιπλέον, για να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν και οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και μετά τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Αναφορικά με την περιοχή της Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας γενικότερα, το ΕΒΕΘ έχει προτείνει τη δημιουργία μιας στρατηγικής προσέγγισης μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Επιπλέον, έχουμε προτείνει την προώθηση δράσεων για τη δημιουργία πλέγματος νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής και με τη δημιουργία ενός ταμείου ειδικού για τη χρηματοδότηση αυτών. Το ταμείο πρέπει να έχει δομή που να επιτρέπει τη μόχλευση τετραπλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέμενα δημόσια.

Ο σχεδιασμός και η στόχευση του νέου ΕΣΠΑ είναι γενικά στη σωστή κατεύθυνση και αποσκοπεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και της περιφέρειας ειδικότερα, ενώ η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων στην παρούσα χρονική στιγμή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τη χώρα μας. Ας ευχηθούμε να δούμε σύντομα να βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να αξιοποιήσουμε σωστά τα κονδύλια αυτά και να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία μας.