Skip to main content

Διάλογος για την εθνική στρατηγική της ΕΚΕ

Σε διαδικασία διαβούλευσης έχει εισέλθει η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Η διαβούλευση άρχισε στις 16 Απριλίου με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων μεταξύ των οποίων: ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, CSR Hellas, Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και QualityNet Foundation. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί κοινή συνάντηση του πρώην γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρη Αυλωνίτη με εκπροσώπους των παραπάνω φορέων.

Πρόκειται για μια διαδικασία που βασίζεται σε ερωτηματολόγιο, το οποίο συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΠΙΑΠΑΔ) του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.  

Το ερωτηματολόγιο φιλοδοξεί να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα μας, ως πρώτο βήμα για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής η οποία θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες: αξιόπιστη πιστοποίηση των δράσεων ΕΚΕ, διάχυση καλών πρακτικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εναρμόνιση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. 

Ως ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης ορίστηκε η 17η Μαΐου και ήδη έχει αναπτυχθεί συζήτηση γύρω από το θέμα, που αποτελεί ουσιαστικά μια νέα προσπάθεια για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την ΕΚΕ. Στο πλαίσιο των σχολίων και των παρατηρήσεων που έχουν ήδη καταθέσει οι συμμετέχοντες φορείς σημειώνουμε ενδεικτικά ορισμένες ενστάσεις από την πλευρά του CSR Hellas, που είναι και ο πιο εξειδικευμένος στο θέμα ελληνικός φορέας.

Οι ενστάσεις

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του CSR Hellas, ο σχεδιασμός μίας εθνικής στρατηγικής οφείλει να λάβει υπόψη τα σημερινά δεδομένα και κυρίως τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το 2030. Το Δίκτυο σημειώνει ότι έχουν μεσολαβήσει 7 χρόνια από την δέσμευση της χώρας μας μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την ΕΚΕ που υιοθετήθηκε το 2011 έως σήμερα και υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα (π.χ. υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημοσιοποιούν τις πολιτικές και τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, η δέσμευση της Ε.Ε. να ενσωματώσει κριτήρια βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης στη χρηματοδότηση κ.ά.).

Η εκ νέου αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με συναφές ερωτηματολόγιο από το CSR Hellas, αλλά και από άλλους φορείς, κατά την κατατεθείσα άποψη των εκπροσώπων του Δικτύου, δεν αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για τον σχεδιασμό μίας εθνικής στρατηγικής αφού δεν συμβάλλει στην ανάδειξη των ουσιωδών θεμάτων και στην καταγραφή των προσδοκιών των κύριων συμμετόχων.

Εν κατακλείδι το CSR Hellas τονίζει: «H εθνική στρατηγική για την ΕΚΕ στην παρούσα φάση (και 7 χρόνια μετά την ανακοίνωση της σχετικής πολιτικής της ΕΕ) οφείλει να αναδείξει τα πιο ουσιώδη θέματα για τις επιχειρήσεις παράλληλα με τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και όλων των ενδιαφερόμενων μερών και σε συνδυασμό με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις 169 επιμέρους επιδιώξεις (targets) τους».