Skip to main content

30ετές ομόλογο: Αντλήθηκαν 3 δισ. – Έφτασαν τα 33 δισ. οι προσφορές

ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΝΑΥΣΙΚΑ

Πού διαμορφώνεται το επιτόκιο

Ισχυρή ζήτηση παρουσίασε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να φτάνουν τα 33 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε μετά το μεσημέρι, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ποσό 3 δισ. ευρώ.

Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο βρισκόταν στις 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap, ωστόσο δεδομένης της ισχυρής ζήτησης, μειώθηκε στις 170 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swap (κοντά στο 4,15% με 4,2%).

Έξοδος στις αγορές με ώθηση από τη θετική ψήφο του οίκου S&P

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ν», ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει από σήμερα τουλάχιστον το 80% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού της χώρας.

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, αλλά και τη δημοσίευση των δημοσιονομικών επιδόσεων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat -οι οποίες αποτύπωσαν καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις ειδικά όσον αφορά την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος- κρίθηκε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Για μια ακόμη χρονιά, ο ΟΔΔΗΧ επιλέγει τη λύση της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος δανεισμού, το οποίο για φέτος προβλέπει την άντληση 10 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, είχαν αντληθεί 5,2 δισ. ευρώ. Προηγήθηκε η έκδοση- «μαμούθ» των 4 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο, αλλά και η «συλλογή» περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέσα από τις επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων.

Η 30ετής διάρκεια που επέλεξε ο ΟΔΔΗΧ είναι η πρώτη μετά το 2021 και επελέγη αφενός για να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει στις αγορές και αφετέρου για να ενισχυθεί και η συγκεκριμένη καμπύλη.