Skip to main content

Βρετανία: Σοβαρές αναταράξεις στο Εργατικό Κόμμα για την οδηγία Κόρμπιν υπέρ Brexit

Σοβαρές αναταράξεις έχει δημιουργήσει στο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση στη Μεγάλη Βρετανία, η οδηγία του ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπέρ της υπερψήφισης του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την παραίτηση, την Πέμπτη, της Τούλιπ Σίντικ από το «σκιώδες» υπουργικό συμβούλιο των Εργατικών ακολούθησε ανάλογη απόφαση της Τζο Στίβενς, επίσης μέλους της σκιώδους κυβέρνησης υπό τον κ. Κόρμπιν.

Πολλοί φοβούνται μαζική ανταρσία βουλευτών ενάντια στη γραμμή του ηγέτη του κόμματος, ειδικά όσων προέρχονται από περιφέρειες στις οποίες το Bremain (παραμονή στην Ε.Ε.) υπερίσχυσε στο δημοψήφισμα.

Πολλά στελέχη των Εργατικών κατηγορούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ριζοσπάστη αριστερό, ότι δεν πάλεψε με πάθος υπέρ του Bremain, μολονότι αυτή ήταν η κομματική θέση και ότι ήταν «κρυφός» οπαδός της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Θεωρητικά, μια ανταρσία βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, σε συνδυασμό με μια καταψήφιση του Brexit από όλες τις υπόλοιπες πτέρυγες του κοινοβουλίου, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., κάτι ωστόσο που, μετά την ανακοίνωση Κόρμπιν υπέρ της υπερψήφισης, ως δείγμα σεβασμού στη βούληση των Βρετανών πολιτών όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα, φαντάζει απίθανο.

naftemporiki.gr