Skip to main content

Πότε θέλει η κυβέρνηση τις επόμενες κάλπες;

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στην αντιπολίτευση αποδίδουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020, για τα οποία μίλησε και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ευθέως χθες ότι ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο, για να κάνει πρόωρες διπλές εκλογές μέσα στο 2020 και να «κάψει» την απλή αναλογική. Το σκεπτικό της αντιπολίτευσης είναι ότι εφόσον ο νέος εκλογικός νόμος – όπως όλα δείχνουν – θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ. και δεν θα συγκεντρώσει 200 ψήφους για να μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, ο Πρωθυπουργός για να «κάψει» την απλή αναλογική θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει με διπλές εκλογές μέσα στο 2020 προσβλέποντας σε διπλή εκλογική νίκη, επειδή αργότερα οι συσχετισμοί ενδεχομένως δεν τον ευνοούν.

Η απάντηση ήρθε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά η σεναριολογία συντηρείται, καθώς το σκεπτικό που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λογική, συν το γεγονός ότι πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020 σημαίνει και εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό και αυτό αποτελεί δέλεαρ τόσο για τον κ. Μητσοτάκη όσο και για τον κ. Τσίπρα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θα ακυρώσουν τα σχέδια Μητσοτάκη για διπλή επικράτηση, με συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερο κόμμα, μία άσκηση με βάση τα ποσοστά  της 7ης Ιουλίου, δείχνει ότι θα χρειάζονταν σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για να συγκροτηθεί κυβέρνηση με πλειοψηφία μόλις 151 ψήφων. Και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Κουμουνδούρου.

Η ανάγνωση που γίνεται στο Μαξίμου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020 επειδή το απεύχεται, αλλά και επειδή η συντήρησή του, βοηθά τον κ. Τσίπρα να κρατά τον έλεγχο του κόμματός του σε μία περίοδο όπου τα εσωκομματικά προβλήματα, οι διαφωνίες, οι διαφορετικές απόψεις για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό και μάλιστα στην τελική ευθεία προς το συνέδριο του Μαΐου, αλλά και η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, ιδίως μετά την εκλογή της νέας Προέδρου Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία 261 ψήφων, εκπέμπουν προβληματική εικόνα. 

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν – όσο αυτό μπορεί να γίνει πειστικό καθώς οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται – ότι η στρατηγική Μητσοτάκη έχει χρονοδιάγραμμα τετραετίας και ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αφού το εμπόδιο μίας διπλής αναμέτρησης μέσα σε διάστημα 40 ημερών δεν μπορεί να αποφευχθεί είναι καλύτερα για τον ίδιο, τη χώρα αλλά και το κόμμα του οι διπλές εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Ο ελληνικός λαός, σε κανονικές συνθήκες, δίνει στους πρωθυπουργούς διπλή ευκαιρία. Δύο εκλογές κέρδισε ο Σημίτης, δύο ο Καραμανλής, δύο ο Τσίπρας. Γιατί ο Κυριάκος να μειώσει από μόνος του το χρόνο;» λέει στη «Ν» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, αν και παραδέχεται ότι οι πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020 είναι δέλεαρ για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι εκείνος που θα σταθμίσει και όλα τα δεδομένα την κατάλληλη στιγμή.