Skip to main content

Ιράν: Με «αντίποινα» για την εξόντωση του στρατηγού Σολεϊμανί απειλεί τις ΗΠΑ ο Ραϊσί

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, απείλησε σήμερα με «αντίποινα» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι, όπως είπε, ευθύνονται για την εξόντωση του πανίσχυρου στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές του 2020, σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

«Τόσο το καλύτερο, αν γίνει μια δίκαιη δίκη σε βάρος του Τραμπ, του (πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ) Πομπέο και των άλλων εγκληματιών, ώστε να δικαστούν για το αποτρόπαιο έγκλημά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, το λέω σε όλους τους αμερικανούς αξιωματούχους, μην αμφιβάλλετε ότι το χέρι της εκδίκησης θα βγει από το μανίκι της μουσουλμανικής κοινότητας» είπε ο Ραϊσί.

Ο Ιρανός πρόεδρος μιλούσε σε μια συγκέντρωση στην Τεχεράνη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από τον θάνατο του Σολεϊμανί, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στις 3 Ιανουαρίου 2020 σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας πλάνα από την τελετή, στη μεγαλύτερη αίθουσα προσευχής της Τεχεράνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ιρανικές σημαίες και πορτρέτα του στρατηγού.

Ο Τραμπ ήταν εκείνος που διέταξε την εξόντωση του Σολεϊμανί, υποστηρίζοντας ότι ο στρατηγός σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον Αμερικανών στην ιρακινή πρωτεύουσα. Το Ιράν απάντησε τότε, εκτοξεύοντας, λίγες ημέρες αργότερα, πυραύλους σε ιρακινές βάσεις όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες.

Την Κυριακή ο Καζέμ Γαριμπαμπαντί, ο υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν, είπε ότι «125 ύποπτοι ή κατηγορούμενοι» εμπλέκονται στη δολοφονία του στρατηγού. Το Ιράν εκτιμά επίσης ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση είναι «υπεύθυνη» για την απόφαση του Τραμπ να εξοντώσει τον Σολεϊμανί. «Η τρομοκρατική επίθεση (…) ενορχηστρώθηκε και εκτελέστηκε από την τότε αμερικανική κυβέρνηση, για την οποία είναι σήμερα υπεύθυνος ο Λευκός Οίκος» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την Παρασκευή, οργανώνονται στο Ιράν εκδηλώσεις στη μνήμη του Σολεϊμανί, ενώ για τις 7 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη και στρατιωτική παρέλαση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters