Skip to main content

R&I: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ+

Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στο ΒΒ+ με σταθερές τις προοπτικές προέβη ο οίκος αξιολόγησης R&I. Η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει σε σταθερό μονοπάτι, παρά την πίεση από τον πληθωρισμό, που λειτουργεί ως βαρίδι, εκτιμούν οι αναλυτές, ενώ επισημαίνουν ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χάρη και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας βελτιώνεται και το χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Κάνει επίσης λόγο για πρόοδο στην μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων.

Όπως υπενθυμίζουν οι αναλυτές του οίκου, μετά την κρίση της πανδημίας η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά, με ανάπτυξη 8,3% το 2021, χάρη στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο το 2022 με τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα. Από την άλλη «η οικονομία βρίσκει στήριγμα στη μεγάλη άνοδο της τουριστικής ζήτησης και τις επενδύσεις που στηρίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνουν και προσθέτουν ότι για φέτος η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν περιμένουν ανάπτυξη 3,1% και 3,5% αντίστοιχα.

Ο R&I πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης από το 2023 και έπειτα, υπό την προύπόθεση ότι οι παράγοντες που αυτή τη στιγμή ασκούν πιέσεις θα υποχωρήσουν.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, σημειώνοντας πως στα τέλη του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν στο 12,8% και η ρευστότητα βελτιώθηκε. Στο εξής το ζητούμενο είναι η βελτίωση της κερδοφορίας και της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών, όπως αναέρει.  

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, αλλά επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα (1%) το 2023. Το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 193,3% το 2021 από άνω του 200% το 2020. Παρά την αύξηση των επιτοκίων παραμένει διαχειρίσιμο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και έχει μέση διάρκεια ωρίμανσης τα 20 χρόνια. 

naftemporiki.gr