Skip to main content

Η υγεία των δοντιών μας συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δόντια μας, το αν έχουν δηλαδή βακτηρίδια που προκαλούν φλεγμονές και ουλίτιδα, είναι σημαντική για την πιθανή πρόκληση  αθηρωμάτωσης με σοβαρές συνέπειες για την καρδιά και τον εγκέφαλο μας.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 657 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου ή αποπληξίας, έδειξε ότι όσο πιο αυξημένες ήταν οι συγκεντρώσεις των παθογόνων βακτηριδίων που ευθύνονται για περιοδοντική νόσο, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες πάχυνσης του έσω και μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για το αν υπήρχε σχέση χρόνιας περιοδοντικής νόσου και κατάστασης των καρωτίδων αρτηριών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μέτρησαν το πάχος του αγγειακού τοιχώματος των καρωτίδων ενώ, πήραν δείγματα από τις οδοντικές πλάκες των συμμετεχόντων για ταυτοποίηση των μικροβίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συμμετέχοντες πρέπει να εξεταστούν ξανά σε λιγότερο από 3 χρόνια για να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη της αθηρωμάτωσης, από την οποία βρέθηκε ότι έπασχαν εξαιτίας των παθογόνων βακτηριδίων της ουλίτιδας.

Η εργασία έδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και βακτηριδίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο, η οποία σημειωτέον είναι φλεγμονή των ούλων που ταλαιπωρεί μέχρι το 80% του πληθυσμού.

Ανέφεραν μάλιστα ότι κι άλλες έρευνες, που εξέτασαν τη σχέση ουλίτιδας και καρδιακής προβολής, έδειξαν ότι υπάρχει συσχετισμός ακόμα και σε πιο νέους ενήλικες, από 40 έως 54 ετών.