Skip to main content

Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15%

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 15% αυξάνει ο προδιαβήτης, η μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο επίπεδο σακχάρου, αποτελώντας συχνά το προστάδιο του κανονικού σακχαρώδους διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουλί Χουάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν στοιχεία από 16 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες συνολικά αφορούσαν σχεδόν 900.000 ανθρώπους.

Ο προδιαβήτης περιλαμβάνει άτομα με διαταραχή ανοχής γλυκόζης (IGT) ή διαταραχή γλυκόζης νηστείας (IFG) ή έναν συνδυασμό αυτών των δύο. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο προδιαβήτης, είτε με την μορφή IGT, είτε IFG ή κάποιον συνδυασμό τους, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Η παχυσαρκία, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.

Τα είδη καρκίνου που φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με τον προδιαβήτη, είναι του εντέρου/στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, του μαστού και του ενδομητρίου.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με τους καρκίνους των πνευμόνων, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρόνια υπεργλυκαιμία και το σχετικό χρόνιο οξειδωτικό στρες του οργανισμού λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης σακχάρου στο αίμα, μπορεί να δράσουν ως καρκινογόνοι παράγοντες.

Επίσης, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή της εν λόγω ορμόνης, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ένας τρίτος βιολογικός μηχανισμός μπορεί να αφορά την ύπαρξη γενετικών μεταλλάξεων, οι οποίες προδιαθέτουν έναν άνθρωπο ταυτόχρονα τόσο για προδιαβήτη, όσο και για καρκίνο.

Όπως ο διαβήτης τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, έτσι και ο προδιαβήτης εμφανίζει διαρκώς μεγαλύτερη συχνότητα κατά τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, μέσα σε μία δεκαετία, ο προδιαβήτης αυξήθηκε στις ΗΠΑ από 29% το 2000 σε 36% το 2010 μεταξύ των ατόμων άνω των 18 ετών.

Σε πολλές άλλες χώρες, αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, παρατηρείται μια ανάλογη ταχεία αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων τόσο με κανονικό διαβήτη τύπου 2, όσο και με προδιαβήτη.

Οι Κινέζοι ερευνητές επισήμαναν ότι η μετφορμίνη, ένα από τα συνήθη αντιδιαβητικά φάρμακα, φαίνεται να έχει και μερικές αντικαρκινικές ιδιότητες στους διαβητικούς, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό κατά πόσο συμβαίνει το ίδιο και στα άτομα με προδιαβήτη, κάτι που, όπως συστήνουν, θα πρέπει να εξεταστεί σε μια μελλοντική έρευνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ