Skip to main content

ΑΚΥΡΟ

Η Ρωσία ενίσχυσε τους βομβαρδισμούς της στις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, εκτοξεύοντας πυραύλους σε στόχους σε κατοικημένες περιοχές καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στράφηκαν σε πιο βάναυσες στρατιωτικές τακτικές σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν δυναμική την έκτη ημέρα της εισβολής.

Έχοντας πλέον μπει στην έβδομη ημέρα του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εστιάζουν σε δύο πόλεις, το Κίεβο και το Χάρκοβο, όπου τις πρώτες πρωινές σήμερα εισέβαλαν αερομεταφερόμενες μονάδες.  

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου στις 3 το πρωί τοπική ώρα, ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο Χάρκοβο και ξεκίνησαν σε σφοδρές μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις.  Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η εναέρια επίθεση ξεκίνησε τη στιγμή που άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Χάρκοβο και τη γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι στρατιώτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, αναφέροντας ότι «ξέσπασε μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών υπερασπιστών».

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Χάρκοβο, Βολοντιμιρ Τιμοσκο, δήλωσε ότι στη μάχη δεν σκοτώθηκαν Ουκρανοί στρατιώτες, αναφέρει το BBC. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση κοντά στο νοσοκομείο είναι υπό έλεγχο, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί», είπε, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Χάρκοβο- το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βιομηχανικό κέντρο- έχει αποτελέσει το επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Την Τρίτη, ένας πύραυλος έπληξε τα κεντρικά γραφεία της τοπικής κυβέρνησης της πόλης. Αργότερα την Τρίτη έλαβε χώρα και νέα επίθεση, σε μια από τις κατοικημένες γειτονιές του Χάρκοβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα πολέμου.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο την Τρίτη και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι τα χτυπήματα του πυροβολικού σε κατοικημένες κοινότητες θα μπορούσαν να είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr