Skip to main content

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως «ηγέτιδα δύναμη» απέναντι στην πανδημία

Ο κόσμος χρειάζεται αμερικανική ηγεσία στη μάχη ενάντια στην COVID-19, δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προτρέποντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εντείνει την δράση των ΗΠΑ απέναντι στην πανδημία, μετά την ολιγωρία της κυβέρνησης Τραμπ.

Με τις πλούσιες χώρες να κάνουν συμβόλαια για πολύ περισσότερες δόσεις εμβολίων από τα φτωχότερα κράτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν τη θέση τους ως «μηχανής του κόσμου» και να βοηθήσουν.

«Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει φέτος μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον εμβολιασμό της ανθρωπότητας. Αυτό θα απαιτήσει πολλή αλληλεγγύη, πολλή συνεργασία και πολλούς πόρους », δήλωσε ο Μπορέλ στο Reuters. «Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια κρίση στην οποία η αμερικανική ηγεσία έλειπε και ο κόσμος χρειάζεται αμερικανική ηγεσία», δήλωσε ο Μπόρελ, δεσμευόμενος για την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουάσινγκτον.

Σε μια πανδημία που σκότωσε σχεδόν 400.000 Αμερικανούς και απειλούσε την οικονομία των ΗΠΑ, ο χειρισμός του ιού από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικριθεί και εκ των έσω, αποδυναμώντας οποιαδήποτε ευρεία διεθνή αντίδραση.

Ο Μπόρελ πρότεινε επίσης την ανοικοδόμηση των διατλαντικών δεσμών μετά την εποχή του Τραμπ, περιγράφοντας την προσέγγισή του «America First» που διέπει το Twitter. «Μόνο με δύο πράγματα, την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα και ετην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος και πιο ασφαλής», είπε την τελευταία ολόκληρη μέρα του κ. Τραμπ ως προέδρου. «Αφού κυβερνήσαμε με tweet, ίσως μπορούμε να πάμε στη διοίκηση χρησιμοποιώντας έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας, καθορίζοντας θέσεις και λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα και τα συμφέροντα των άλλων», δήλωσε ο Μπορέλ από το γραφείο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters