Skip to main content

Τουρκία: Μεταφύτευση της αρχαιότερης ελιάς της χώρας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε μέρος σε μια τελετή για τη μεταφύτευση της αρχαιότερης ελιάς της χώρας, η οποία ξεριζώθηκε μετά από 945 χρόνια, και μεταφέρθηκε σε ένα νέο βοτανικό κήπο σε έκθεση «πράσινης ζωής» στην Αττάλεια.

Το αρχαίο δέντρο είχε αρχικά φυτευτεί το 1071 στο χωριό Μπαντεμλί της περιοχής Οντεμίς της Σμύρνης.

Το δέντρο, του οποίου ο κορμός έχει διάμετρο 2,55 μέτρα, ξεριζώθηκε με την πεποίθηση ότι θα επιβιώσει στη νέα του θέση, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του βοτανικού κήπου, με τη στήριξη του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθέτησε επίσης μια μπρούτζινη επιγραφή στο δέντρο, που αναφέρει ότι ελιές ευδοκιμούν στα εδάφη της Ανατολίας τα τελευταία 6.000 χρόνια και συμβολίζουν την αιώνια ειρήνη, υγεία και ευτυχία.

Η EXPO 2016 της Αττάλειας έχει τίτλο «λουλούδια και παιδιά» και θα διαρκέσει από τις 23 Απριλίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Τα τέσσερα κύρια θέματά της είναι η ιστορία, η βιοποικιλότητα, η αειφορία και οι πράσινες πόλεις.

Ο Ερντογάν έχει δεχθεί κριτική ότι αγνοεί τη φύση σε πολλές περιπτώσεις, με σημαντικότερη εκ των οποίων τις διαδηλώσεις του 2013 που ξεκίνησαν στο πάρκο Γκέζι, όταν μπουλντόζες προσπάθησαν να κατεδαφίσουν ένα πάρκο στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ χωρίς άδεια, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, εμπνευσμένο από στρατώνες πυροβολικού της Οθωμανικής περιόδου.

Με έναυσμα αυτό το περιστατικό ξεκίνησαν οι γνωστές διαδηλώσεις της πλατείας Ταξίμ που εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Τουρκία, και εξελίχθηκαν σε διαδηλώσεις εναντίον του αυξανόμενου αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν. Οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το νέο προεδρικό μέγαρο στις παρυφές της πρωτεύουσας αποτελεί μια άλλη πηγή περιβαλλοντικής κριτικής, καθώς 8.406 τετραγωνικά μέτρα του Δάσους Ατατούρκ διατέθηκαν για την ανέγερση των τεράστιων ανακτόρων, που διαθέτουν πάνω από χίλια δωμάτια.