Skip to main content

Ελληνική ευρεσιτεχνία με τεστ ανίχνευσης νοθευμένων ποτών

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Μια ιδέα που μπορεί εύκολα να «επιστρέψει» στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως από διαφυγόντες φόρους και παράλληλα να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο από τις δραματικές συνέπειες της κατανάλωσης νοθευμένων ποτών. Μια ιδέα που μπορεί να φέρει, επίσης, υψηλότατα έσοδα από την εξαγωγή της, καθώς ανήκει σε Έλληνα νεαρό επιστήμονα, τον χημικό μηχανικό Ραφαήλ Κουρμουλάκη, που την έχει κατοχυρώσει και είναι μοναδική σε διεθνές επίπεδο. Ένα απλό τεστ… τσέπης που ανιχνεύει άμεσα τα νοθευμένα ποτά.

Πριν από δύο χρόνια, ο 25χρονος τότε Ραφαήλ Κουρμουλάκης, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πάτρας, επικεντρώνεται σε ένα πείραμα, το οποίο ξεκίνησε από το 2009. Η έμπνευση για αυτό ήταν η αρνητική εμπειρία που είχε ως πρωτοετής φοιτητής σε μπαρ της Πάτρας, όπου υπέστη δηλητηρίαση από νοθευμένη βότκα.

Σήμερα έχει στα χέρια του μια παγκόσμια πατέντα για ένα τεστ που έχει λάβει μορφή, όνομα και πιστοποίηση από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς που βεβαιώνουν για την πρωτοτυπία και τη χρησιμότητά του. Ο εφευρέτης του τεστ «cleardrink» («καθαρό ποτό») Ραφαήλ Κουρμουλάκης συνεχίζει να το εξελίσσει και να το τελειοποιεί, ενώ παράλληλα κυνηγά το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα η πρώτη βιομηχανική μονάδα μαζικής παραγωγής του τεστ ανίχνευσης νοθευμένων ποτών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμουλάκη: «Το cleardrink ανιχνεύει την παρουσία βλαβερών αλκοολών, όπως η μεθανόλη ή η αιθυλενογλυκόλη. Το τεστ αποτελείται από δύο φιαλίδια συζευγμένα: Έναν αντιδραστήρα όπου εισάγεται το δείγμα και έναν ανιχνευτή, του οποίου το διάλυμα έχει ροζ χρώμα. Όταν το αρχικό ροζ χρώμα παραμένει, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό σε νοθεία. Όταν το αρχικό διάλυμα ροζ χρώματος γίνεται διαυγές, το αποτέλεσμα είναι θετικό σε νοθεία. Η καινοτομία του τεστ είναι ο αντιδραστήρας, καθώς οι αντιδράσεις είναι γνωστές, ότι π.χ. η αιθανόλη μετατρέπεται σε υγρό αιθανικό οξύ, αλλά το υλικό του αντιδραστήρα, πολλαπλώς κατεργασμένο και ενισχυμένο, είναι αυτό που επιτρέπει τη διεξαγωγή των αντιδράσεων με πολύ μεγάλη ταχύτητα». Η συγκεκριμένη περιγραφή αποτυπώνεται στην πιστοποίηση που έλαβε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αλλά και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα.

Όπως σημειώνει, επίσης, ο κ. Κουρμουλάκης, «το cleardrink μπορεί να είναι ένα εξαγώγιμο ανταγωνιστικό προϊόν, να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, ειδικά για νέους επιστήμονες. Το βασικό είναι όμως ότι αποτελεί εργαλείο πρόληψης στη δημόσια υγεία αλλά και εξοικονόμησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το θολό τοπίο των λαθραίων συνήθως νοθευμένων ποτών. Συγκεκριμένα, από τα 350 εκατ. ευρώ που κοστίζει το λαθρεμπόριο ποτών στην Ελλάδα, το κράτος θα μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 100 εκατ. που αντιστοιχούν στα νοθευμένα ποτά».

Μία μεγάλη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία δέχτηκε να επενδύσει στην εφεύρεση εισφέροντας σημαντικά στην ολοκλήρωση των εργαστηριακών μελετών, υλοποιώντας παράλληλα προπαρασκευαστικά βήματα για την είσοδο του καινοτόμου προϊόντος στην αγορά. Όπως εξηγεί ο κ. Κουρμουλάκης, «η φαρμακευτική εταιρεία ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης ειδική άδεια, καθώς πρόκειται για καινοτόμο προϊόν και ήθελε να είναι απολύτως κατοχυρωμένη. Τα αρμόδια υπουργεία απαντούσαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και πως κανείς δεν θα ζητήσει την ανάκληση του τεστ. Τελικά, έπειτα από τρεις μήνες προσπαθειών για να δοθούν οι εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες (ΕΟΦ, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών κ.ά.), η άδεια δεν δόθηκε και η κυβέρνηση δεν νομοθέτησε παρότι είχαν γίνει σχετικές εισηγήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε συνάντηση που είχε ο κ. Κουρμουλάκης με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρο Θωμαδάκη, ο τελευταίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την πατέντα του 27χρονου επιστήμονα, καθώς θα έλυνε τα χέρια των ελεγκτών όταν αυτοί επισκέπτονται μπαρ και άλλους χώρους για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ποτά. Όπως αναφέρει ο νεαρός χημικός μηχανικός, ο κ. Θωμαδάκης αναγνώρισε τη χρησιμότητα της εφεύρεσής του, επισημαίνοντας ότι με το νέο τεστ «αντί οι ελεγκτές να στέλνουν παρτίδες στην Αθήνα απ’ όλη την Ελλάδα στο Γενικό Χημείο του Κράτους και μετά τον έλεγχο να τις επιστρέφουν στις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να ελέγχουν τα ποτά επί τόπου, με τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και προσωπικού».