Απώτερος στόχος της Pyka – εταιρείας που εδρεύει στο Όκλαντ της Καλιφόρνια- είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου ηλεκτρικού επιβατηγού αεροσκάφους, ωστόσο μέχρι τώρα τα βήματά της την έχουν οδηγήσει αλλού- και συγκεκριμένα σε καλλιέργειες μπανάνας στην Κόστα Ρίκα και στο Εκουαδόρ, όπου ετοιμάζεται να θέσει σε υπηρεσία ένα αυτόνομο ψεκαστικό αεροσκάφος ονόματι Pelican.
Όπως αναφέρει το Forbes, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάικλ Νόρτσια, υποστηρίζει πως το Pelican μπορεί να αποδείξει τη λειτουργικότητα της τεχνολογίας για την οποία θεωρεί πως θα ανοίξει τον δρόμο προς μια νέα εποχή «πράσινων», χαμηλού κόστους επιβατηγών αεροσκαφών.
To περίπου 225 κιλών αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει φορτίο υγρών ζιζανιοκτόνων ή λιπασμάτων μεγαλύτερο από το βάρος του και είναι σχεδιασμένο να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε πολύ μικρό διάδρομο, περίπου 50 μέτρων- κάτι που, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο για επιβατηγά που θα προσγειώνονται βολικά σε διαδρόμους μέσα σε πόλεις.
Κατά την Pyka, το Pelican θα έχει το 50% του κόστους λειτουργίας των επανδρωμένων ψεκαστικών. Παράλληλα, θα εξαφανίσει την ανάγκη να πραγματοποιούν πιλότοι τις επικίνδυνες αυτές πτήσεις, καθώς είναι συχνά τα ατυχήματα που σημειώνονται, δεδομένου πως τα ψεκαστικά αεροσκάφη πετούν σε μικρά ύψη, σε μεγάλες ταχύτητες.
Όσον αφορά στον λόγω επιλογής του τομέα των ψεκασμών, υπάρχουν διάφοροι λόγοι: Αφ’ενός πρόκειται για δραστηριότητα σε εναέριο χώρο αγροτικών περιοχών, που ουδείς άλλος χρησιμοποιεί- οπότε και είναι ευκολότερη η επίλυση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με κανόνες και κανονισμούς λειτουργίας και ασφαλείας- και αφ’ετέρου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες κέρδους.
Η Pyka, η οποία έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση 11 εκατ. δολαρίων, δεν αποκαλύπτει τα σχετικά νούμερα, μα ο Νόρτσια λέει πως από όλες τις καλλιέργειες οι μπανάνες προσφέρουν το καλύτερο περιβάλλον. Σύμφωνα με το Forbes, μια ποικιλία και μόνο (Cavendish) αντιστοιχεί στο 99% των εξαγωγών μπανάνας παγκοσμίως, και καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική σε φυτείες που είναι ευάλωτες σε μύκητες, οπότε και οι ψεκασμοί είναι εβδομαδιαίοι. Σε αυτό το πλαίσιο, το Pelican αναμένεται να δει μεγάλη χρήση. Επίσης, στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά ψεκασμών στον κόσμο, με ετήσιες πωλήσεις 800 εκατ. δολαρίων, τα drones έχουν σημειώσει επιτυχία για την παρακολούθηση της υγείας των φυτών, μα όχι για ψεκασμούς, λόγω του υψηλού κόστους και των περιορισμένων δυνατοτήτων- οπότε και η Pyka διαβλέπει μια ευκαιρία.
Ο ίδιος ο Νόρτσια πάντως αναγνωρίζει πως το Pelican θα έχει μόλις το 40% της παραγωγικότητας του μέσου επανδρωμένου ψεκαστικού αεροσκάφους, που μεταφέρει περίπου εξαπλάσια ποσότητα χημικών και πετά ταχύτερα, μα υποστηρίζει πως το drone αντισταθμίζει αυτά τα δεδομένα από άποψης κόστους λειτουργίας.